Două treimi din pădurea Spătaru au fost retrocedate urmaşilor unui ministru şi ai unui primar din perioada interbelică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încheierea grăniţuirii proprietăţilor din Pădurea Spătaru, fond forestier aflat la şapte kilometri distanţă de oraşul Buzău, poate relansa piaţa imobiliară şi transforma zona în cartier rezidenţial. Pe vremuri, proprietari pe aproape două treimi din pădure au fost un politician, doctorul Constantin Angelescu, parlamentar şi ministru plenipotenţiar al României la Washington şi un primar, Gheorghe Stambuliu.

Autorităţile din comuna Costeşti au trasat hotarele dintre parcelele de pădure, în baza unor titluri de proprietate, hărţi şi documente vechi.
Dintre cele aproximativ 300 de hectare de pădure, 15 au rămas la stat şi sunt administrate de Ocolul Silvic, iar restul a fost delimitat în aproximativ 50 de proprietăţi.

Trei "porţii" din pădure sunt însă mult mai consistente decât restul. "Cea mai mare parte, cam o sută de hectare, se află în proprietatea urmaşilor doctorului Constantin Angelescu, iar câte 50 de hectare revin lui Dumitru Stambuliu şi fiului său, tot Dumitru. Mai este o proprietate de zece hectare, moştenită de la Don Florica. Celelalte proprietăţi sunt mult mai mici şi au fiecare de la 0,25 hectare, până la două hectare. Toţi aceşti proprietari sunt numai din Costeşti şi Gherăseni", ne-a declarat Constantin Moise, primarul comunei Costeşti.

Pe vremuri, proprietari pe aproape două treimi din pădure au fost un politician, doctorul Constantin Angelescu, parlamentar şi ministru plenipotenţiar al României la Washington şi un primar, Gheorghe Stambuliu.

"Angelescu şi Stambuliu au fost moşieri cu proprietăţi întinse pe raza judeţului Buzău. Doctorul Constantin Angelescu, fost ministru al învăţământului în perioada interbelică, a mai deţinut un conac la Stâlpu. Gheorghe Stambuliu a fost primar al Buzăului între 1919 şi 1921", ne-a spus istoricul Valeriu Nicolescu.

Pădurea Spătaru, rezervaţie forestieră în care se face trecerea de la pădurea de frasin la cea de stejar, este situată la sud de municipiul Buzău, la şapte kilometri distanţă, în vecinătatea drumului European E85. Acestea sunt câteva din argumentele care dau valoare zonei, din punct de vedere imobiliar.

Acum, clarificarea limitelor de proprietate din pădure ar putea da semnalul investitorilor să pornească vânătoarea de terenuri şi case în satul Spătaru. "În vecinătatea pădurii au fost ridicate multe vile în ultima perioadă iar proprietarii lor ar putea să cumpere parcele din pădurea aflată foarte aproape de ei. De asemenea, din exterior mulţi vor fi atraşi de mirajul de a avea gospodării într-o zonă cu pădure aproape de oraş şi vor începe să caute terenuri la Spătaru", ne-a declarat Cătălin Stan, agent imobiliar.

În prezent, terenurile din jurul pădurii costă între 8 şi 35 de euro, în funcţie de utilităţi.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite