EXCLUSIV: Impresionanta poveste a buzoianului care a salvat sute de oameni dintre nămeţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima isprava a lui Gheorghe Sânpetru a fost cea de de sâmbătă noaptea, când a scos dintre nămeţi 25 de persoane, împreună cu agentul de poliţie Cătălin Grigore. Face acest lucru în fiecare iarnă, de 15 ani de când are tractor, iar casa sa este numită de consăteni „Pensiunea Înzăpeziţilor"

În urmă cu 18 ani, Gheorghe Sânpetru era şofer la o unitate militară din Buzău. A fost disponibilizat şi a fost nevoit să revină în satul natal, la Glodeanu Sărat. La început abia dacă avea bani de-o pâine să pună pe masă.

image

"Când m-am întors în sat, mi-a fost foarte greu. Nu aveam bani, munceam cu ziua în sat la oameni şi ei mă plăteau atât cât credeau de cuviinţă. Am rugat o cunoştinţă să mă împrumute cu bani şi mi-a spus că nu ştiu ce să fac eu cu ei, că banii îi învârt numai patronii, nu oameni ca mine", îşi aminteşte Gheorghe Sânpetru.

A riscat, a făcut un împrumut la bancă de şase milioane de lei, o avere la vremea respectivă, făcându-şi un solar de legume.
Cu primii bani pe care i-a scos din seră şi-a cumpărat un tractor second hand, pe care a dat 1.600.000 de lei, iar cu acesta a început să îşi lucreze pământul vara, iar iarna să-şi scoată semenii dintre nămeţi.
Acum, la 41 de ani, a reuşit să ajungă la şapte tractoare, ultimul cumpărat în noiembrie 2010, un New Holand pe care a dat 55.000 de euro.

image

De când şi-a cumpărat primul tractor, Gheorghe Sânpetru a ieşit în fiecare iarnă să scoată dintre nămeţi oamenii ale căror maşini au rămas înzăpezite pe drumurile din apropiere.
De cum se anunţă vreme rea, umple rezervoarele tractoarelor pentru că nu are somn atunci când ştie că drumurile sunt blocate.

Sânpetru, exemplul care poate schimba din temelii sistemul de deszăpezire a drumurilor

Cea mai mare nemulţumire a sa este că autorităţile dau aproape degeaba o mulţime de bani publici la firmele de deszăpezire şi propune o soluţie mult mai ieftină şi mai eficientă.
Pentru drumurile judeţene din Buzău, două firme încasează pentru această iarnă aproape 4,5 milioane de lei de la Consliul Judeţean şi nu au nici pe departe eficienţa tractoristului samaritean din Glodeanu-Sărat.

"Nu este normal să plăteşti firmele degeaba, pentru că oricum nu fac niciodată nimic. În orice comună sunt oameni care au tractoare şi utilaje. Dacă ne-ar da măcar motorina, noi am face treabă mai bună, că ne pasă de oameni. Aşa nici nu ar mai da atât de mulţi bani la firme", adaugă Gheorghe Sânpetru.

"Pensiunea înzăpeziţilor"

Locuinţa sa este numită de consăteni „Pensiunea Înzăpeziţilor", pentru că acolo îşi găsesc mereu adăpost cei pe care-i scoate dintre troiene. Cea mai mare satisfacţie a sa este atunci când primeşte mesaje de sărbători de la cei pe care de-a lungul timpului i-a salvat din zăpadă sau este chiar vizitat de aceştia.

"În iarna anului 2007 erau troienele mari şi am ieşit cu tractorul. Am găsit o maşină de Vaslui în care era o familie cu doi copii, unul de patru luni şi altul de cinci ani. Era îngropată în zăpadă iar ei abia dacă mai respirau în maşină. I-am scos, i-am adus acasă, le-am oferit hrană caldă iar după două zile au ajuns cu bine acasă", a povestit Sânpetru.

Acum, în fiecare vară, familia de vasluieni îşi aduce cei doi copii în vizită la "Pensiunea Înzăpezilor".

image

Ioana Sânpetru primeşte înzăpeziţii cu braţele deschise. Foto: Mirela Copariu

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite