VIDEO Ore de coşmar în scoala groazei. Viaţa copiilor este continuu în pericol într-o comună buzoiană / FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii şi dascălii trăiesc un adevărat coşmar la fiecare oră de curs din cauza lucrărilor de reabilitare făcute de mântuială. Tavanul s-a umflat de la infiltraţiile de apă şi stă să cadă. Câteva neoane s-au desprins, iar geamurile şi uşile au fost atât de prost puse încât bate vântul prin ele. Copiii rezistă la cel mult 12 grade doar datorită micilor sobe aduse de preotul satului

Pe dinafară e frumoasă dar pe dinăuntru găunoasă.
Aşa se poate descrie pe scurt situaţia şcolii din satul Rubla, comuna Valea Râmnicului, unde atmosfera este îngheţată şi la propriu şi la figurat iar tavanele care stau să cadă sunt o ameninţare permanentă pentru viaţa elevilor.

Geamurile pe lângă care intră frigul şi dotările insuficiente vin să completeze coşmarul copiilor şi dascălilor din şcoala respectivă.

VEZI GALERIE FOTO CU ŞCOALA DIN RUBLA

image

Directoarea şcolii, Ioana Iuga, spune că cel mai tare se teme să nu cadă tavanul pestre elevi

Pericol de electrocutare şi de incendiu

"Chiar săptămâna trecută au căzut şi câteva neoane din tavan. E distanţă mare între grinzi şi scândura din pod, care trebuia înlocuită pentru că este putredă din cauza infiltraţiilor. Copii se pot trezi oricând cu tavanul în cap pentru că e ud de la ultima ninsoare. Tabla de pe acoperiş nu este bine încheiată şi pe acolo se infiltrează apa de la ploaie şi zăpada. Nu mai vorbesc de instalaţia electrică montată fără izolator care poate face oricând un scurt circuit şi provoca un incendiu" a declarat Marian Baicu, administratorul şcolii.

image

Administratorul Marian Baicu arată în ce hal şi-au bătut joc cei care s-au ocupat de lucrări

Împietriţi de frig în bănci, înfofoliţi cu fulare şi fesuri, elevii se încălzesc în pauze lângă un micuţ godin care mai îndulceşte atmosfera din clasă.

Directorul şcolii spune că cei care au reabilitat clădirea nu s-au gândit nicio clipă la sănătatea copiilor.

„Elevii sunt nevoiţi să facă des exerciţii fizice ca să se încălzească, pentru că pe lângă geamurile termopan bate vântul iar uşile de la clase nu se închid. Noroc cu preotul din sat, care a reuşit să aducă nişte sobiţe mici în clase" a declarat Ioana Iuga, directorul şcolii.
Mai mult decât atât micuţii învaţă şi sub teroare, speriaţi că tavanele s-ar putea prăbuşi peste ei în orice moment.

„Mie îmi este mereu frig şi trebuie să stau cu îmbrăcat cu fesul pe cap. Apoi, mi-e şi frică pentru că se mai întâmplă să cadă becurile şi se mai rup bucăţi din tavan. Doamna învăţătoare ne-a mutat mai în faţă şi ne-a spus să fim pregătiţi să fugim dacă se întâmplă ceva." se plânge Georgian Onuţă, elev în clasa a IV-a.

În urmă cu trei ani la şcoala a suferit ample lucrări de reabilitare în baza unui proiect finanţat de Ministerul Învăţământului.
Valoarea totală se ridică la aproape 1 milion de lei, din care pînă acum s-au plătit doar 350 de mii, deşi firma care s-a ocupat de lucrări a tăiat facturi de peste 800 de mii de lei.

Pentru că modul de execuţie a lucrărilor a lăsat de dorit încă de la începutul proiectului, Inspectoratul Şcolar Judeţean a sistat plăţile către constructor.

„La recepţia din această toamnă am obligat constructorul să refacă lucrările, deoarece nu au respectat proiectul iniţial. Pînă ce acesta nu se va conforma, nu va mai primi niciun leu", a declarat Florina Stoian, inspector şcolar general.

Primarul comunei Valea Rîmnicului spune că nu poate interveni cu nimic pentru a rezolva această situaţie.

„Această şcoală a început să se degradeze încă din iarna lui 2008 spre 2009, din cauza sistării lucrărilor după ce contructorul nu şi-a mai primit banii. Eu nu am cum să îndrept lucrurile, pentru că reabilitarea s-a făcut prin Inspectoratul Şcolar" a declarat Ion Sandu, primarul comunei.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite