Buzău: Vacanţă tristă pentru copiii din centrele de plasament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În centrele de ocrotire socială ale Direcţiei de Asistenţă Socială au rămas pe perioada vacanţei 400 de copii şi tineri. Pentru aceşti copii, bucuria vacanţei aproape că nu există. Rămân să trăiască la fel ca în timpul şcolii, în centrele de plasament, fără să aibă şanse unei tabere.

Pentru majoritatea copiilor, vacanţa şcolară înseamnă bucuria unui sejur la bunicii de la ţară, o tabără şcolară ori o plecare cu părinţii la munte sau la mare. Nu şi pentru jumătate dintre cei instituţionalizaţi, pentru care vacanţa de vară nu a venit cu prea multe schimbări. O parte din ei au avut şansa să plece la familii, însă ceilalaţi, 400 de copii şi adolescenţi, se vor afla şi în următoarele luni în aceleaşi cămine.

“Majoritatea celor rămaşi în serviciile rezidenţiale se găsesc în instituţii specializate pentru copii şi tineri cu deficienţe sau probleme grave de sănătate, pentru care continuitatea în acordarea de îngrijiri specializate este o necesitate”, ne-a declarat Roxana Kovacs, purtător de cuvânt la Protecţia Copilului.

Reprezentanţii DGASPC spun că pentru cei rămaşi în serviciile rezidenţiale se încearcă măcar organizarea unor excursii sau a altor activităţi de petrecere a timpului liber.

Trist este că numărul celor care au unde să meargă în această vacanţă este mai mic decât al celor rămaşi. “Aproximativ 370 de copii şi tineri au mers deja sau urmează să meargă în familia naturală sau extinsă pentru a petrece vacanţa de vară. Pentru cei care au rămas în serviciile rezidenţiale nu au fost primite solicitări din partea familiei sau nu există posibilităţi de îngrijire normală în familiile lor sau la rude”, ne-a precizat Roxana Kovacs.

Pentru cei mai mari, care locuiesc în apartamentele Direcţiei de Asistenţă Socială şi au trecut de vârsta majoratului, vacanţa înseamnă studiu. Vor să intre la o facultate, ştiind că altfel şansele lor să răzbească în viaţă devin foarte mici.

Larisa (20 de ani) a aşteptat să termine liceul şi se pregăteşte pentru admiterea la două facultăţi, limbi străine şi psihologie. „Părinţii mei din Berca nu au avut bani să mă crească şi m-au dat la casa de copii acum zece ani. I-am înţeles şi nu am resentimente faţă de ei. Sper să intru la facultate ca eu să îi pot ajuta pe viitor”, ne-a spus Larisa.

Altfel, pentru a reduce costurile de funcţionare, Protecţia Copilului va închide temporar o parte din spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea serviciile rezidenţiale, profitând de plecarea în vacanţă a celor cu familii. Aici se vor vor efectua acţiuni de igienizare a spaţiilor.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite