Buzău: Urgenţele, aglomerate de protestul medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii îşi pot schimba medicii de familie
Pacienţii îşi pot schimba medicii de familie

Oamenii se plâng că în lipsa consultaţiilor gratuite pe care ar trebui să le acorde medicii de familie sunt nevoiţi să vină la Urgenţe. Cei de la Unitatea de Primire Urgenţe au ajuns să consulte zilnic chiar şi 180 de bolnavi. Doar 82 de medici de familie au semnat contractul cu CAS.

Aglomeraţie, dar şi mulţi nervi încă de la primele ore ale dimineţii pe holurile Unităţii de primire Urgenţe ale Spitalului Judeţean din Buzău.
Toată această situaţie este generată de buzoienii care suferă de afecţiuni acute sau cronice şi care vin la spital pentru a beneficia de o consultaţie gratuită în contextul în care o mare parte a medicilor de familie refuză să semneze noul contract cadru de finanţare cu Casa de Asigurări de Sănătate.

180 de bolnavi zilnic

Cei doi medici care asigură zilnic garda la Urgenţe spun că sunt copleşiţi de această situaţie anormală. „Toată zarva asta de la televizor cu contractele medicilor de familie a creat o isterie care a îngreunat activitatea noastră. Aşa am ajuns să consultăm între 160 şi 180 de bolnavi în fiecare zi şi credeţi-mă că nu este tocmai uşor . Nu avem cum să le refuzăm consultaţia şi le dăm şi scrisoare medicală chiar dacă nu sunt toate cazuri grave. Este o situaţie anormală care sperăm să se rezolve cât mai curând", ne-a declarat Bogdan Cojocaru, medic de gardă la Unitatea Primiri Urgenţe.

Din cei 209 de medici de familie înregistraţi la Buzău, doar 82 au semnat până acum actul adiţional cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Situaţia rămâne în continuare dificil de soluţionat.

„Suntem la curent cu situaţia de la UPU, dar am cerut spitalului să încerce să ne ajute să ieşim din acest impas. Sunt în continuare medici nemulţumiţi care au fost chiar astăzi la noi si au depus o notificare vizavi de actul adiţional care trebuie semnat. Se plâng că nu ar fi susţinut legal, dar le repet că nu este nicio problema de legalitate. Nu ştiu ce vor aceşti medici, dar sperăm ca vor semna până la sfârşitul săptămânii", a declarat medicul Nina Mihai, purtătorul de cuvânt al CJAS.

Pacienţii care se înghesuie zilnic pe holurile Spitalului Judeţean spun că nu au de ales şi apelează la UPU pentru că nu au bani. „ Medicul de familie mi-a spus că trebuie să plătesc şi că nu am şanse să primesc reţetă sau bilet de trimitere, aşa că am venit direct la Urgenţe pentru că nu am bani. Sunt doctori foarte buni aici, dar trebuie să ai răbdare şi să aştepţi la rând", ne-a mărturisit Mircea Costache, un pensionar din Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite