Buzău: Un suflet tânăr printre mulţi bătrâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fetiţa nu are cu cine să se joace în sat
Fetiţa nu are cu cine să se joace în sat

Singură printre cei mari. Este povestea, pe scurt, a unui copil care trăieşte istoria tristă a multor sate abandonate rând pe rând de tineri.

Andreea Marcu are 12 ani şi este singurul copil din cele 140 de suflete ale satului Dâlma, comuna Scorţoasa. Îşi face singură temele, se joacă singură şi tot universul său este legat de lumea celor mari. În lipsa copiilor, şcoala din Dâlma s-a închis de mai bine de 9 ani.

Pentru a ajunge la şcoală, Andreea merge zilnic trei kilometri până la şcoala din Negoşina, satul apropiat. Şcoala este singurul loc în care Andreea are ocazia să întâlnească alţi copii. După terminarea lecţiilor, ea are suficient timp să se joace, însă nu are cu cine.

Prieten i-a fost un pui de căprioară

Cei mai buni prieteni ai fetei sunt trei pisici şi un câine. Ea a mai avut un prieten, un pui de căprioară, dar şi el a părăsit-o. „Pe prietenul meu l-au găsit nişte vecini care nu au vrut să îl ia acasă, dar mie mi-a fost milă de el şi l-am adus la mine acasă. L-am crescut cu lapte şi cu pâine, iar eu mă jucam cu el şi îl primeam în casă, dar când a crescut a plecat peste coastă şi am rămas fără el", spune cu tristeţe în suflet Andreea.

Satul Andreei îmbătrâneşte pe zi ce trece, acum tinerii se numără greu pe degetele de la o mână. „Sub 35 de ani sunt 5- 6 familii pentru că mai toţi au plecat la oraş, iar alţii au plecat din satul ăsta", ne-a spus Rodica Cristea, o locuitoare a satului Dâlma.

Andreea are un vis, iar când va fi mare, vrea ca acesta să devină realitate. „Aş vrea să devin medic veterinar şi să ajut toate animalele pentru că eu pot să spun că le iubesc pe toate, iar pentru mine sunt cei mai buni prieteni din lume", spune Andreea.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite