Buzău: Un dig de protecţie a fost avariat sporind riscul de inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O viitură pe râul Buzău ar putea provoca inundaţii majore la marginea satului Potoceni. Acestea sunt temerile autorităţilor locale după ce au constatat în această dimineaţă o ruptură serioasă în digul de protecţie contra inundaţiiloR. Specialiştii Hidroelectrica se vor apuca mâine să umple cu bolovani şi balast scobitura format în dig.

Ploile care cad de săptămâna trecută aproape fără încetare în tot județul au dus la creșterea debitului Buzăului care a înregistrat și cote de peste 400 mc/s. La una din meandrele sale, în aval de barajul de la Cândești, apele au lovit cu putere în malul stâng înalt de peste cinci metri. Pământul îmbibat și forța apei au dus la surparea digului și prăbușirea lui în albie. Terenurile agricole şi două bălţi de pescuit sunt cele mai expuse riscului de a fi inundate. Cele mai apropiate case se află la jumătate de kilometru distanţă însă oamenii speră ca o eventuală viitură să fie stăvilită de cel de-al doilea dig, aflat la o sută de metri distanţă de cel avariat.

Lucrarea hidrotehnică a fost realizată în anii '90 și este chiar în albia majoră a râului, tocmai pentru a putea reda localnicilor un teren pe care să-l folosească drept islaz.

Reprezentanţii Hidroelectrica spun că marţi dimineaţă vor trimite utilaje la Potoceni, pentru a repara digul. Buzăul este unul dintre judeţele pentru care a fost emisă avertizare cu cod portocaliu de precipitaţii abundente.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite