Transportatorul care ducea caii din Deltă spre abator: “Le mai făcusem un drum înainte, nu ştiam că sunt cai salbatici”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoferul care ducea caii sălbatici din Deltă la abator, Mirea Epure, este din Ruşeţu, are 53 de ani, şi s-a ales cu dosar penal pentru rele tratamente aplicate animalelor. Buzoianul susţine că era la al doilea astfel de transport şi că a picat ca musca-n lapte în scandalul cailor de la Letea, el fiind contactat pentru această cursă de pe internet.

Mirea Epure este unul dintre puţinii transportatori de animale mari din judeţul Buzău. Susţine că nimic nu i-a dat de bănuit atunci când a negociat să transporte cabalinele din Tulcea, la Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna.

"Pentru mine, transportul animalelor este o afacere şi atâta timp cât văd documente puse la punct nu mai stau să pun întrebări. Nu am ştiut că aceşti cai sunt sălbatici, că nu e voie să fie tăiaţi, că este atâta scandal în jurul lor, fiindcă nici nu plecam de acasă. Pe mine m-au găsit de pe internet, unde am nişte anunţuri, iar acesta era al doilea transport. Le mai făcusem unul, înainte. Am negociat cu ei cât să îmi scot combustibilul şi bineînţeles un mic profit, că de aia e afacere", ne-a declarat Mirea Epure.

image

Acesta susţine că a fost sunat de angajator ca să îi promită o despăgubire. "Eu din asta trăiesc şi din păcate nu sunt multe comenzi. Pot fi trei într-o săptămână, sau una la două săptămâni. Eu de data asta am rămas în pagubă pentru că am apucat să fac jumătate din cursă. Mi-a promis cel care mi-a dat comanda că îmi plăteşte măcar motorina. Acum, nu o să mă mai duc dacă mă mai cheamă", a spus şoferul care s-a ales cu dosar penal pentru că a transportat caii în condiţii jalnice.

Mirea Epure, şoferul care a transportat caii de la Letea

image

La sfârşitul săptămânii trecute, camionul pentru transport animale mari, condus de buzoian, a fost oprit de poliţiştii brăileni la Ianca. El a fost înconjurat imediat de activişti ai asociaţiilor pentru protecţia animalelor, care l-au determinat să dea drumul cailor în curtea unei ferme din Urleasca.

"Transporta mai multe capete cabaline, adulte şi tineret, pentru care poseda documente valabile de provenienţă şi sănătate, însă animalele transportate prezentau leziuni şi o stare vădită de iritare, fiind introduse în mai multe boxe compartimentate, pe două etaje. S-a stabilit că transportul de cai s-a făcut din comuna C.A. Rosetti, judeţul Tulcea, în ziua de 20 mai 2011, destinaţia fiind un abator din municipiul Sfântul Gheorghe, judeţul Covasna, unde animalele urmau să fie sacrificate", ne-a declarat inspectorul Jenel Şogor, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila.

Caii se află de câteva zile într-o fermă din Urleasca, judeţul Brăila. Joi sunt aşteptate rezultatele analizelor de sânge, menite să stabilească dacă într-adevăr caii adunaţi din pădurea Letea suferă de anemie infecţioasă sau le-a fost inventat un diagnostic în baza căruia să fie justificată sacrificarea lor.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite