EXCLUSIV: Fonduri europene, pierdute într-o baltă de pescuit din judeţul Buzău (Video)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 500.000 de euro din cadrul unui proiect cu finanţare Sapard s-au pierdut în urma furturilor de la o fermă piscicolă din Săgeata. Investiţia care constă în depozite pentru peşte, debarcadere şi o clădire ridicată la standarde europene a ajuns în ruină din cauza unor litigii iscate între proprietari.

Balta Costeiu din localitatea Baniţa, comuna Săgeata, era mândria comunei în urmă cu doar un an. Exploataţia piscicolă fusese cumpărată în urmă cu mai bine de şase ani de către primarul din Râmnicu Sărat, Viorel Holban, care a reuşit să acceseze fonduri europene în valoare de 500.000 de euro. Din aceşti bani s-au refăcut digurile, s-au montat pompe de aducţiune pentru apă iar clădirile ce găzduiau sediul administrativ şi pepiniera piscicolă au fost modernizate la standarde europene.

CITEŞTE ŞI: Mii de peşti morţi plutesc pe balta Costeiu

Problemele au început după ce societatea care administra luciul de apă a garantat un împrumut bancar cu balta, pe care nu l-a achitat. S-a ajuns în instanţă, iar procesul durează de câţiva ani, lucru ce a dus ca firma proprietară să lase de izbelişte balta la sfârşitul iernii trecute.

Când domnul primar Holban a venit ca investitor în această zonă ne-am bucurat pentru că ne-am gândit că se vor crea locuri de muncă pentru săteni. Totul a mers bine până anul trecut când proprietarul şi-a retras paza şi nici nu a mai dat pe-acolo. Ne-a deranjat că proprietarul nici nu ne-a anunţat că pleacă şi am aflat de acest dezastru când deja era prea târziu”, a declarat primarul comunei Săgeata, Adina Bădescu.

În prezent, amenajarea piscicolă a rămas la cheremul hoţilor care au provocat deja şi un dezastru ecologic după ce au braconat zi şi noapte fără nicio teamă de autorităţi. „E păcat că s-au irosit aceşti bani europeni. Fiecare a furat cam tot ce-a putut şi anul trecut ne-am confruntat şi cu un dezastru ecologic care ne-acostat 16.000 de lei. Instalaţiile de împrospătare a apei s-au furat şi am fost nevoiţi să transportăm şi să incinerăm peste cinci tone de peşti care au murit vara trecută după ce au rămas fără oxigen”, a mai spus primarul Adina Bădescu.

image

Balta de la Costeiu a ajuns acum un loc de tranzit pe care îl vizitează zilnic braconierii şi hoţii de fier vechi care au luat până şi cablurile de alimentare ale motoarelor electrice. Sediul administrativ este practic devastat de sătenii care au furat mobilierul şi ferestrele din termopan. Doar arhiva fostei societăţi care a administrat ferma piscicolă, aruncată la întâmplare într-o cameră fără ferestre, mai aminteşte că aici s-a desfăşurat o activitate economică febrilă.

"Din aprilie 2010 şi până în martie 2011, poliţiştii din comună au prins şapte persoane din Săgeata, Robeasca şi Buzău, care furau din ferma piscicolă. La percheziţiile efectuate la domiciliile a cinci dintre ei, au fost descoperite ferestre tip termopan, uşi metalice dar şi alte obiecte care au fost sustrase din această fermă", ne-a declarat comisarul Florina Crucianu, de la IPJ Buzău.

image

Tot acest prăpăd se produce sub ochii unui muncitor care administrează un mic luciu de apă care se învecinează cu fosta fermă piscicolă. „În fiecare zi se aud cum taie la fier vechi cu flexul din halele de depozitare. Trec oameni şi cară ce pot cu căruţe şi cu maşini cât e ziua de mare. Alţii pescuiesc cu ce pot fără să se teamă de nimeni. Dacă nici poliţia n-a avut ac de cojocul lor,  nu n-am ce să le facă că nu e treaba mea", a declarat Petrică Tudorache, de 57 de ani.

Până când fie firma în cauză, fie banca, nu îşi va asuma responsabilitatea pentru administrarea bălţii, sarcina de a asigura securitatea ecologică a  zonei  a căzut pe umerii Primăriei din Săgeata. Rămâne de văzut însă cine va plăti pentru paguba de 500.000 de euro, bani care s-au dus pe Apa Sâmbetei.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite