Ritualul Bobotezei începe la biserica Sfântul Sava şi va culmina cu sfinţirea apei lângă podul de la Mărăcineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesiunea de Bobotează, prin care se vor sfinţi apele râului Buzău, va fi oficiată astăzi pe malul drept al râului, în apropierea podului de la Mărăcineni.

Programul slujbei de Boboteazã va începe la biserica Sfântul Sava de la ora 9.00, cu Liturghia, iar la ora 11.30 credincioşii se vor îndrepta spre podul de la Mãrãcineni, pentru ceremonia de sfinţire a apei.

Apoi, conform tradiţiei care are în spate o istorie de peste un secol, mai multi tineri curajosi se vor arunca în apa îngheţată a râului pentru a recupera un crucifix din lemn, aruncat în apă de un sobor de preoţi. Rămâne de văzut dacă Aurel Burlacu, de 23 ani, va reuşi al patrulea an la rând să fie cel care aduce Crucea Sfântă la mal.

Autorităţile vor pune la dispoziţia preoţilor o cisternă, cu o capacitate de cinci tone, din care va fi distribuită apa sfinţită.

Părintele Mihai Milea, preşedintele Fundaţiei “Sfântul Sava” din Buzău, spune că apa sfinţită sau “agheasma mare” este plină de sfinţenie, deoarece prin rugăciunile preoţilor se pogoară în ea Duhul Sfânt.“Această agheasmă se ia cu multă evlavie, pe nemâncate, în zile de post şi cu multă rugăciune. Niciun cult nu poate să arate un vas cu agheasmă mare care să nu se altereze măcar 40 de zile. Doar în Biserica Ortodoxă găsim agheasmă mare” mai spune preotul Milea.

Preotul Milea mai spune că subiectul principal în ritualul Bobotezei este descoperirea Sfintei Treimi. “Atunci când spunem «botez« noi îl asociem cu spălare de păcate. Iisus Hristos nu a avut nevoie de toate acestea deoarece el nu a avut nicio vină, păcat sau slăbiciune. Acest lucru l-a făcut doar pentru noi, oamenii” a mai spus preotul Milea.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite