Buzău: Protest în faţa bisericii din Maxenu. Oamenii sunt solidari cu preoţii care nu au luat salariile pe două luni.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O sută de enoriaşi ai Bisericii Sf. Dimitrie din Maxenu, comuna Ţinteşti, s-au baricadat în faţa lăcaşului şi au interzis celor doi preoţi şi dascălului să oficieze slujba de Sfântul Ilie. Sătenii au considerat că în acest fel îşi afirmă solidaritatea faţă de preoţii lor, care nu şi-au mai luat salariile de două luni.

Tensiunea mocneşte de câteva zile în satul Maxenu iar prima răbufnire a fost duminică, atunci când enoriaşii au refuzat să intre la slujbă. Scenariul s-a repetat în această dimineaţă, înaintea slujbei religioase de Sfântul Ilie. Enoriaşii s-au adunat la biserică şi au făcut un zid în faţa lăcaşului religios ca să nu-i lase pe preoţi să intre.

„Preotul Moldoveanu are doi copii de crescut, parohul aşteaptă şi el unul şi lumea nu mai poate tolera ca ei să nu aibă un salariu. Nici eu nu am fost plătit deşi am destule greutăţi”, ne-a declarat Ion Tudor, dascăl la biserica din Maxenu.
Oamenii din sat sunt hotărâţi să ţină biserica încuiată până când vor fi auziţi de reprezentanţii Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

Preoţii spun că pentru plata salariilor, biserica are nevoie lunar de un buget de peste 3.500 de lei iar vara nu se strâng aceşti bani din contribuţia enoriaşilor. Părintele Moldoveanu mărturiseşte că din resursele bisericii nu reuşeşte să strângă nici măcar salariul său lunar, de 900 de lei, care îi revine după 15 ani de preoţie.

„Mi-au zis de la protoerie că eu nu beneficiez de buget pentru că sunt navetist. Lumea este săracă iar din surse proprii, adică servicii religioase sau vânzare de lumânări, nu se adună aceşti bani. Ca toată lumea am şi eu bănci, copii de crescut, şi este greu”, ne-a declarat preotul Florin Moldoveanu.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei spun că în situaţia celor doi preoţi din Maxenu mai sunt şi alţii. Este o normă care prevede ca preoţii care nu locuiesc în parohiile unde slujesc să se finanţeze exclusiv din resurse proprii.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite