Buzău: Programatorii fac nopţi albe ca să modifice TVA-ul în casele de marcat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronii buzoieni au preferat să vândă cât mai mult pe 30 iunie, la preţuri vechi, iar de la 1 iulie au luat cu asalt service-urile pentru casele de marcat fiscale. Avalanşa de clienţi este pe placul patronilor de firme autorizate să modifice softul aparatelor fiscale însă îi solicită la maximum pe programatori.

Gabi Vlad este unul dintre specialiştii care de câteva zile lucrează non-stop pentru a le schimba buzoienilor TVA-ul din casele de marcat, de la 19, la 24 la sută. Lucrează la un service de pa strada Cuza Vodă, din centrul oraşului iar laboratorul său nu a avut nici măcar un minut de linişte. „Numai în prima noapte am modificat softul la aproape o mie de aparate de marcat şi cred că o să vină mulţi şi în următoarele zile. E o chestie legată de programarea software a casei de marcat care durează câteva minute la fiecare aparat. Trei ore am apucat să dorm în prima noapte şi atât”, ne-a spus Gabi Vlad.

De teama amenzilor care pot ajunge şi la 40 de milioane de lei, patronii firmelor şi-au luat în sacoşe casele de marcat şi au dat fuga la service pentru schimbarea softului. De la patroni de buticuri, la taximetrişti ori magazine mari, toţi s-au înghesuit să se conformeze noilor modificări aduse de Guvern TVA-ului. „Cu reducerea de 20 la sută, mă costă 460 de lei şi mi se pare foarte mult. Nu ne ajută deloc această majorare pentru că diferenţa o suportă populaţia şi noi. Amenzile sunt usturătoare”, ne-a declarat Aurel Coman, comerciant din Buzău.

Garda Financiară este cu ochii pe comercianţi însă le va acorda o perioadă de graţie de o săptămână pentru a se pune în legalitate, după care vor urma controale, avertismente şi amenzi.

Specialiştii buzoieni care sunt angrenaţi zilele acestea în modificarea softului din aparatele fiscale spun însă că termenul este insuficient. „Evident, este imposibil să schimbăm softurile la timp pentru că sunt probleme legate de distanţă, mulţi agenţi care sunt situaţi în diferite colţuri ale judeţului, este perioada de concedii şi sunt cine ştie pe unde plecaţi. Un exemplu este denominarea, când s-a spus că totul trebuia făcut într-un termen de câteva zile şi nu s-a reuşit”, a spus Sergiu Tutulan, patron de service pentru case de marcat.

În judeţ mai sunt alţi cinci agenţi economici autorizaţi să umble în softul aparatelor fiscale iar toţi şase trebuie să introducă noul TVA într-un număr de 15.000 de aparate fiscale.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite