Pro şi contra uniformei şcolare obligatorii. Părinţii se tem că nu vor avea cu ce să le cumpere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de reintroducere a ţinutei obligatorii în şcoli generează polemici. Dascălii şi părinţii sunt adepţi ai proiectului de lege iniţiat de deputatului buzoian Cezar Preda, în timp ce elevii nici nu vor să audă.

Felul în care se prezintă elevii în faţa cadrelor didactice este intens dezbătut în această perioadă atât de politicieni care vor să impună obligativitatea purtării uniformei, cât şi de către părinţi şi elevi. Iniţiativa a plecat de la Buzău, de la deputatul Cezar Preda, vicepreşedintele PDL.

"Sper să definitivez acest proiect până săptămâna viitoare. Caut soluţiile ca, în situaţia în care familia nu are veniturile necesare, să reuşim prin Ministerul Educaţiei sau prin autoritatea locală să ajutăm pentru ca şi acele familii să respecte conţinutul acestei legi. Eu cred că e un lucru deosebit de important pentru ce înseamnă rigurozitatea actului didactic", a declarat Cezar Preda.

Parlamentarul buzoian a precizat că tipul de uniformă ar urma să fie distinct pentru fiecare şcoală în parte.
Profesorii consideră că în acest fel elevii vor avea confort mental, pentru că nu ar mai suferi de pe urma diferenţelor sociale.

"Am discutat cu mai mulţi profesori şi cu toţii am fost de acord că este o idee bună. Astfel, toţi elevii vor fi îmbrăcaţi la fel şi nu îşi vor mai expune mărcile de blugi sau de tricouri iar unii colegi să se simtă prost pentru că părinţii lor nu îşi permit aşa ceva. În al doilea rând, este vorba şi despre felul în care elevul se prezintă în faţa profesorului. Ce credibilitate are o elevă care îţi vine la tablă cu fusta scurtă?", a declarat Florina Stoian, inspector general şcolar.

Părinţii vor dar se tem de preţ

Cei mai mulţi părinţi ar fi de acord cu uniformele dar unii se tem că nu pot suporta costurile. "M-am interesat de preţ, o uniformă pentru băiatul meu costă în jur de 170 de lei cu materialul meu. Trebuie neapărat să facem două, pentru că nu îl pot trimite la şcoală o săptămână cu aceeaşi pantaloni. Aş fi de acord doar dacă ne-ar ajuta şi statul", ne-a declarat Ştefania Bratu, mama unui elev de clasa a V-a.

Singurii care resping cu desăvârşire uniforma sunt elevii pentru că li se par incomode şi demodate. "Nici nu vreau să mă gândesc că o să purtăm toţi aceleaşi haine. Uniformele sunt comuniste, vor să ne vadă pe toţi la fel, dar noi suntem personalităţi diferite şi prin haine putem arăta asta. Ca să nu mai spun că sunt foarte incomode şi nu ne dau libertate de mişcare", ne-a declarat Andreea Vasilescu, elevă în clasa a VII-a.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite