Buzău: Primele victime ale gerului: o femeie a murit şi doi bărbaţi au ajuns la spital cu degerături

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie de 66 de ani din a murit pentru că ambulanţa care fusese chemată să îi acorde primul ajutor nu a putut ajunge din cauza viscolului puternic. Şi doi bărbaţi au ajuns la spital după ce au petrecut noaptea în frig, la minus 18 grade. Medicii recomandă populaţiei ca în aceste zile să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig.

O femeie de 66 de ani din localitatea Vâlcelele a murit pentru că ambulanţa care fusese chemată să îi acorde primul ajutor nu a putut ajunge din cauza viscolului puternic. Ea suferea de insuficienţă cardiacă, i s-a făcut rău, a făcut edem pulmonar din cauza frigului şi la scurt timp a decedat.

Vecinii spun ca au aşteptat mai bine de o oră şi jumătatea salvarea dar aceasta, plecată de la spitalul din Râmnic, nu a putut mai ajunge.

"Este ştiut faptul că la temperaturi extreme bolnavii cronici se decompensează şi dacă nu se intervine pot deceda. Aşa s-a întâmplat şi în cazul femeii de la Vâlcelele. Colegii de la Râmnic au plecat spre ea dar, din păcate, nu au putut ajunge", ne-a declarat Maria Stanciu, asistent sef la SAJ Buzău.

Şi doi bărbaţi din Judeţul Buzău au ajuns la spital după ce au petrecut noaptea în frig. Unul dintre ei are degerături la mâini şi la picioare şi riscă să îi fie amputate. Celălalt a fost găsit aproape îngheţat iar medicii fac eforturi să îl salveze.

"Bărbatul de 54 de ani a petrecut mai bine de 12 ore într-un ger cumplit. Când am ajuns noi avea degerături de gradul I la membrele superioare şi de gradele II şi III la membrele inferioare. Să sperăm că medicii vor reuşi să îi salveze membrele de la amputare", ne-a mai declarat Maria Stanciu.

Cel de-al doilea bărbat are 53 de ani şi locuia singur în Vintilă Vodă. În această dimineaţă o vecină a văzut că nu iese fum pe horn şi a mers să vadă ce s-a întâmplat. Când a intrat în casă bărbatul era vânăt tot şi rece. Femeia a chemat salvarea dar omul intrase déjà în şoc hipotermic şi a fost transportat la spital pentru îngrijiri.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică recomandă buzoienilor să consume alimnete bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, precum şi fructe şi legume.

Cei mai expuşi gerului sunt bătrânii şi copiii. Personele în vârstă trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate. Micuţii nu trebuie lăsaţi să aştepte în maşini şi trebuie evitate călătoriile pe distanţe lungi în vehicule fără climatizare.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite