Buzău: Preotul răspopit a ajuns şofer în Belgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preotul din Maxenu care anul trecut a protestat pentru a cere salariu, l-a obţinut, dar nu ca angajat al Bisericii ci ca şofer la o firmă de tâmplărie . Deşi a fost declarat nevinovat de procurori, preotul rebel Florin Moldoveanu a fost crunt pedepsit de superiorii săi, prin răspopire, fiind îndepărtat din Biserică alături de dascălul său, Ionuţ Tudor.

După ce slujise 13 ani Biserica Ortodoxă, preotul de la Maxenu a fost dezbrăcat rapid de haina sfântă, pentru abateri de la regulamentele bisericeşti în vigoare.

Decizia de caterisire a fost luată de Consistoriul  Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, pe data de 10 septembrie 2010. „Cu referire la motivele caterisirii, printre cele mai importante s-au numărat: neascultare faţă de autorităţile bisericeşti superioare, refuzul de a oficia mai mult de trei Duminici şi sărbători la rând Sfânta Liturghie, situaţie ce poate fi acceptată doar pe motiv de sănătate, dovedit pe bază de documente legale, sau numai în caz de forţă majoră, şi instigarea credincioşilor la tulburare, în mod direct sau prin atitudine tacită”, se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei.

Ca şi cum această sancţiune nu ar fi fost de ajuns, Arhiepiscopia a făcut plângere la Poliţia Ţinteşti prin care îi acuză pe preotul Moldoveanu, pe dascălul său, Ion Tudor şi pe alţi doi localnici de „împiedicarea libertăţii cultelor”, ţinând biserica închisă.

Justiţia însă i-a scos nevinovaţi, Parchetul de pe Lângă Judecătoria Buzău dispunând neînceperea urmării penale, deoarece nu exista fapta.

Pedeapsa răspopirii s-a dovedit a fi una greu de suportat pentru Florin Moldoveanu, lăsat fără sutană în toamna anului trecut. „Am rate în bancă, pentru casă, doi copii de crescut, şi am rămas fără niciun venit. Nu doream decât siguranţă financiară de la o lună la alta. Am început să vorbesc în stânga, în dreapta, poate găsesc ceva de lucru în oraş, însă nici nu ştiu ce aş putea face”, ne mărturisea fostul preot, la scurt timp după caterisire.

Necunoaşterea unei meserii a fost un handicap greu de depăşit, care l-a ţinut departe de un loc de muncă timp de trei luni.

Abia la începutul lui 2011, i-a fost întinsă o mână, din partea unui fost coleg de seminar. „Pe 20 ianuarie a plecat în Belgia, ca şofer la o firmă din Focşani, care face tâmplăria la nişte case. Mai vorbim pe messenger şi îmi spune că e mulţumit de cât câştigă. Este însă foarte afectat de caterisire ”, ne-a spus Ion Tudor, fostul dascăl, care acum este agent de pază în Buzău.

Potrivit Arhiepiscopiei, Florin Moldoveanu este singurul preot din Buzău şi Vrancea, caterisit în ultimii cinci ani.





Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite