Buzău: Pericol pentru sănătatea publică fără ca autorităţile să intervină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spre disperarea vecinilor, nimeni nu încearcă să salubrizeze locuinţa bătrânei din Crâng decedate duminică sub o stiva de gunoi.

Apartamentul plin de gunoi, din care cu greu s-a putut scoate duminică seară cadavrul proprietarei, are uşa sigilată. Autorităţile susţin că legislaţia nu le permite să intervină.

Locuitorii blocului 102 B din cartierul Crâng par condamnaţi să trăiască într-un miros pestilenţial, cu focarul de infecţie lângă ei. Apartamentul unei vecine care a decedat săptămâna trecută, are gunoi până în tavan şi  nu poate fi salubrizat nici de Primărie şi nici de Direcţia de Sănătate Publică (DSP).

Femeia, Lucia Gherghincă de 76 de ani, strângea gunoaie de pe străzi pe care le aduna în casă. Fiica răposatei a reuşit cu chiu cu vai ca duminică după amiaza să angajeze trei oameni care au făcut un culoar printre gunoaie şi au scos cu greu cadavrul putrezit din locuinţă.

După ce mostenitoarea a plecat, uşa a fost sigilată şi în urmă a rămas mirosul insuportabil al gunoaielor şi periciolul de îmbolnăvire al celorlalţi oameni din blocul respectiv.„Duminică, am crezut că situaţia va intra în normal dar luni nu a mai venit nimeni să adune gunoaiele. Am rămas tot cu mizeria în bloc. Miroase îngrozitor şi nu mai putem sta în locuinţe, nu se mai poate trăi aici Am sunat la toate autorităţile, dar nu a venit nimeni”, a declarat vecinul Gheorghe Pioară.

Suferinţa locatarilor din blocul asediat de gunoaie nu poate fi curmată de autorităţi, care dau vina pe cadrul legislativ ce ocroteste necondiţionat proprietatea. „Noi nu putem să intervenim din punct de vedere legal pe o proprietate privată. Asociaţia de proprietari trebuie să someze moştenitoarea, care este direct răspunzatoare. Dacă moştenitoarea nu ia măsuri, se pot adresa Direcţiei de Sănătate Public㔄 a declarat Gabriel Baltă, director executiv în cadrul Primăriei Buzău.

Aceeaşi scuză care le blochează orice fel de intervenţie o invocă şi reprezentaţii Direcţiei de Sănătate Publică.„Trebuie modificată urgent legislaţia. Deocamdată nu există un moştenitor legal şi nu putem amenda un mort. Degeaba fac locatarii plângere la noi, pentru că nu putem intra pe o proprietate privată. Moştenitorul poate fi dat în judecată, iar judecatorul poate dispune prin mandat ca angajaţii noştri să verifice la faţa locului,” a declarat Venera Axinte director DSP .

Singura speranţă a locatarilor revoltaţi de mirosul insuportabil stă acum în bunăvoinţa moştenitorului legal care şi-ar putea salubriza locuinţa.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite