VIDEO O avalanşă de bolovani a rupt comuna Colţi de resul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tone de bolovani s-au prăvălit aseară din versantul stâncos, pe carosabil, și au blocat drumul care leagă comuna Colți de restul localităților. Bucățile de stâncă au ocupat o porțiune de 50 de metri din drumul comunal.

DC 69 este singurul drum cu asfalt care leagă comuna Colţi de oraşul Pătârlagele, pe raza căruia trece drumul naţional DN 10, cel care asigură legătura rutieră între localităţile montane şi municipiul reşedinţă de judeţ.

“Duminică seară, la ora 18.40 am fost anunţaţi de primarul din Colţi despre căderile masive de ebulment pe DC 69. Din câte ştim, o stâncă mare s-a prăbuşit peste carosabil iar o alta stă să se desprindă. În cursul zilei, din ordinul prefectului, a fost constituită o echipă operativă pentru evaluare şi intervenţie”, a spus colonelul Dănuţ Nicolae, şeful ISU Buzău.

image

Avalanşa de pietre a avut loc pe raza oraşului Pătârlagele, la graniţa cu Colţi. “Am ajuns în zonă în această dimineaţă, pentru că aseară nu se putea evalua corect. Problema a apărut între Valea Sibiciului şi Colţi, pe o porţiune de aproximativ 20 de metri din drumul comunal, unde s-a prăbuşit o cantitate mare de diatomit. Primăria Colţi a trimis acolo un buldoexcavator şi am reuşit şi noi să închiriem unul pentru a elibera drumul. Sperăm ca măcar un singur fir să fie deschis traficului până deseară, deşi e foarte mult de muncă”, spunea, de dimineaţă, Ion Gherghiceanu, primarul din Pătârlagele.

UPDATE Ora 17.00: Căderile de pietre au continuat şi astăzi, s-au domolit la orele amiezii iar circulaţia a fost reluată pe un fir

"În urma fenomenului îngheţ-dezgheţ din ultima perioadă, s-au produs desprinderi şi au avut loc căderi de arocamente pe DC 69 la ieşirea din localitatea Valea Sibiciului, limită cu localitatea Colţi. Căderile s-au produs de pe un versant, aflat pe partea dreaptă în sensul de mers spre localitatea Colţi. Arocamentele, au format un con cu baza de 50 metri şi înălţime de 30 metri blocând drumul comunal pe ambele sensuri", se arată într-un comunicat al ISU Buzău.

S-a acţionat cu două utilaje, un încărcător frontal Wola de la primăria Pătârlagele şi un buldoexcavator de la primăria Colţi, pentru deblocarea drumului. S-a reuşit deblocarea drumului pe un sens, dar instabilitatea rocilor poate bloca drumul de acces către  comuna Colţi cu cele patru sate aparţinătoare, unde locuiesc peste o mie de persoane.

Comitetul local de urgenţă a decis semnalizarea corespunzătoare a circulaţiei în zonă, desfăşurarea circulaţiei pe segmentul de drum respectiv sub supravegherea unui agent numit de autorităţile locale, consultarea de urgenţă a unei echipe de specialişti în vederea identificării unei soluţii tehnice de înlăturare a riscului existent, mai precis, îndepărtarea bolovanilor de mari dimensiuni de pe versant şi monitorizarea zonei de către Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Pătârlagele şi raportarea la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău a modificărilor apărute.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite