Mister în jurul proiectului autostrăzii care va traversa judeţul Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii guvernului au anunţat pentru 2011 începerea lucrărilor la autostrada Ploieşti - Albiţa, care va trece şi prin judeţul Buzău. Autorităţile locale nu spun, însă, nimic concret despre ruta pe care artera din cadrul Coridorului IX Paneuropean o va parcurge de la graniţa cu Prahova, până la limita cu Vrancea.

Pe site-ul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale este specificat anul 2011 ca termen de începere a lucrărilor la tronsonul de 133 de kilometri, dintre Ploieşti şi Focşani, al autostrăzii spre Moldova.

Alte două surse oficiale vin să confirme că ne apropiem cu paşi repezi de lansarea uneia dintre cele mai ample investiţii în infrastructură de care beneficiază Buzăul. Într-un interviu televizat, Andreea Paul Vass, consilierul premierului, îndrăznea chiar să prognozeze că acest tronson se va număra printre cele ce vor fi inaugurate la finele acestui an. Şi în Strategia de Dezvoltare Durabilă a judeţului, conturată pentru perioada 2008 - 2013, scrie că din 2011 ar trebui să se lucreze la autostradă.

Traseu ascuns speculanţilor imobiliari
Autorităţile sunt zgârcite deocamdată în ceea ce priveşte informaţiile despre autostrada care ar urma să traverseze judeţul de la sud, spre nord. Fie proiectul se află la un stadiu atât de incipient, încât nu se cunosc nici măcar reperele elementare, ceea ce ar genera automat concluzia că termenul de începere a lucrărilor, fixat pentru 2011, este unul utopic, fie datele sunt ţinute intenţionat departe de ochii lumii.

Şefii judeţului lasă să se înţeleagă că există temeri în ceea ce priveşte apariţia speculei imobiliare. „Precis nu ştiu pe unde va fi construită. Sunt indicii însă că ar trece pe lângă Pădurea Spătaru", spune Victor Mocanu, preşedintele Consiliului Judeţean.

La rândul lor, reprezentanţii locali ai Administraţiei Drumurilor Naţionale spun că încă nu le-au venit informări cu privire la măreţul proiect. Au auzit doar că la Gălbinaşi va fi cel mai apropiat punct faţă de municipiul Buzău.

Nici prefectul nu este mai generos în a da lămuriri. „Nu ştiu care va fi traseul autostrăzii dar ar fi două variante, prin stânga sau prin dreapta drumului E 85. Chiar dacă aş şti, nu aş putea să ofer date precise, pentru a nu da motiv unora să înceapă să cumpere terenuri. Ar putea să ia parcele ieftine, neproductive, şi să negocieze pentru ele, când va veni timpul exproprierilor. Cert este că noi am încheiat deja un protocol cu Ministerul Transporturilor prin care ne-am luat angajamentul să urgentăm procedurile de expropriere", a declarat prefectul Paul Beganu.

Studiul de fezabilitate al tronsonului de autostradă Ploieşti - Focşani va fi realizat de firma Louis Berger, valoarea contractului fiind de 2,3 milioane de euro. Autostrada va fi realizată prin concesiune şi face parte din Coridorul IX Paneuropean, lung de 6.500 de kilometri, din care 450 de kilometri în Romania.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite