Buzău: Mii de peşti morţi plutesc pe balta Costeiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amenajarea piscicolă a rămas fără administraţie, iar de alimentarea cu apă pentru oxigenul necesar peştilor nu s-a mai ocupat nimeni. Deşi peştele a intrat în putrefacţie iar mirosul este greu de suportat, autorităţile spun că peştii încă vii nu pot fi salvaţi atât timp cât instalaţiile de împrospătare a apei sunt dezafectate.

Dezastru ecologic pe balta Costeiu din localitatea Baniţa, comuna Săgeata, după ce canicula din ultimele zile care s-a abătut asupra zonei de câmpie din judeţul Buzău a provocat moartea a aproximativ cinci tone de peşte de acvacultură.


Exploataţia piscicolă a fost cumpărată în urmă cu mai bine de şase ani de către primarul din Râmnicu Sărat, Constantin Holban, apoi a fost cedată către o firmă din Bucureşti. Aceasta a garantat un împrumut bancar cu balta, pe care nu l-a achitat. S-a ajuns în instanţă, iar litigiul se judecă de câţiva ani, lucru ce a dus ca firma proprietară să lase de izbelişte balta.


Instalaţiile cu care lacul era alimentat cu apă proaspătă au fost dezafectate, nivelul a scăzut în timp pe cale naturală şi a ajuns să fie atât de mic încât pe caniculă apa nu mai are oxigen de ajuns cât să trăiască peştii.


Doar trei zile de caldură insuportabilă au fost suficiente ca peste cinci tone de peşte să rămână fără oxigen şi apoi să plutească fără viaţa pe luciul de apă care se întinde pe mai bine de 100 de hectare.

Pompele nu funcţionează, ceea ce pune autorităţile în imposibilitatea de a opri acest dezastru ecologic.
„Daca nu se iau măsuri rapide pentru aerarea bălţii, vor muri şi alti peşti. Cauza rămâne nesoluţionată până când nu se refac instalaţiile. Am luat probe de peşte mort şi de apă care ne-au confirmat că oxigenul din lac este foarte redus. Chiar dacă primăria din Săgeata va curăţa balta, există în continuare pericol de infestare a apei din baltă", a declarat Ion Panait, medic în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare Buzău.

Balta Costeiu a fost vizitată şi de reprezentanţii prefecturii, Gărzii de Mediu şi ai Agenţiei de Protecţie a Mediului, care au contabilizat dimensiunile dezastrului.

"Această baltă n-a mai fost aerisită de mai bine de un an şi din acest motiv s-a ajuns la această situaţie. Problema este că în momentul de faţă nu ştim exact cine este cu adevărat deţinătorul acestei bălţi, din cauza litigiului aflat pe rolul instanţelor", a declarat Gabriela Brezeanu, comisar şef al Gărzii de Mediu din Buzău.

Până când fie firma în cauză, fie banca, nu îşi va asuma responsabilitatea pentru administrarea bălţii, sarcina de a ecologiza zona a căzut pe umerii primăriei din Săgeata.
"Balta va fi curăţată de comunitatea locală şi ISU Buzău, pentru a nu fi afectată sănătatea oamenilor. Jadarmeria şi poliţia au interzis deja accesul în zonă. Urmează a se stabili cine va plăti aceste costuri de ecologizare," a declarat primarul comunei, Adina Bădescu.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite