Medicii de familie buzoieni nu vor mai da reţete compensate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei peste 200 de medici de familie din judeţul Buzău sunt decişi să refuze încheierea noilor contracte cu Casa de Asigurări, deoarece documentul cadru conţine numeroase reglementări care îi dezavantajează atât pe medici cât şi pe pacienţi.

„Noul contract ne impune să fim funcţionarii Casei, să alegem cine primeşte medicamente compensate şi cine nu, pentru că va fi un plafon de medicamente, să nu consultăm decât o singură dată la trei luni, să nu tratăm decât cu plată pe cei înregistraţi de sistemul informatic al Casei ca neasiguraţi, să cerem coplată, să nu dăm reţete compensate şi bilete de trimitere decât pentru 20 de pacienţi pe zi, să cumpărăm cititoare de carduri şi servere, să introducem date pe cardurile de asigurat, în loc să consultăm şi multe altele", spune medicul Angela Mazdrag, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Buzău.

Medicii de familie spun că ar fi trebuit consultaţi înainte să fie redactat noul contract cadru. „Casa Naţională ar fi trebuit până acum să ne considere parteneri, pentru că noi suntem singurii în măsură să cunoaştem problemele pacienţilor. Ar fi trebuit să ne consulte, să negociem, dar din păcate noi vom deveni ocnaşi ai sistemului de la 1 aprilie", spune medicul Radu Pană, de la Lopătari.

Chiar dacă nu vor actualiza contractele cu CAS, medicii vor asigura pentru o scurtă perioadă de timp consultaţii în cabinete, însă nu vor mai prescrie reţete compensate şi nu vor mai asigura analize sau trimiteri. Calendarul protestelor va conţine atacarea în justiţie a tuturor actelor normative şi, într-o fază finală, refuzul de a semna contractele de furnizare de servicii medicale, cu Casa de Asigurări.

Medicii de familie au redactat şi o listă cu revendicări, pe care o vor prezenta decidenţilor din sistemul sanitar:

Trebuie să înţeleagă că medicina de familie nu e o joacă de-a regulamentul peste noapte ci o specialitate complexă.

Discutarea reală şi transparentă a actelor normative cu organizaţiile medicilor de familie şi cu societatea civilă
Dorim informatizare dar aceasta nu trebuie făcută pe timpul şi pe banii medicului şi ai pacientului. Nu edităm carduri şi nu există posibilitatea tehnică a unei legături la internet cu toată ţara.

Dorim asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare şi respingem conceptul de permanenţă din viziunea ministerului ca fiind discriminatoriu şi un atentat grav la drepturile medicului şi ale pacientului.

Valoarea punctului per capita să fie 4 iar per serviciu, 2. Menţinerea punctajului pe grupe de vârstă şi pe consultaţie, a sporurilor pentru condiţii dificile şi a sporurilor pentru gradele profesionale la nivelul contractului 2010.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite