Buzău: Mărturii din infernul alb: turte în loc de pâine, apă din omăt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zăpada are trei metri, la Scutelnici
Zăpada are trei metri, la Scutelnici

În timp ce orăşenii îşi rup picioarele pe trotuare, sute de localnici mănâncă turte fiindcă maşina de pâine n-a mai ajuns. Mormane de zăpadă, înalte de peste patru metri, casele aproape acoperite de omăt şi lemnele pe terminate. În aceste condiţii trăiesc sute de localnici din satele buzoiene izolate.

Aproape o sută de buzoieni au ajuns în aceste zile la spital cu fracturi din cauza gheţii. Şi orăşenii, şi sătenii au avut de suferit din cauza iernii. În comuma Scutelnici, gardurile sunt sub zăpadă iar casele abia dacă se zăresc. Oamenii se luptă de mai bine de o săptămână cu nămeţii şi cu viscolul.


"Am 81 de ani dar nu am mai văzut asemenea zăpadă din 1954. Ne-am descurcat ce să facem. Am dat la lopată zilele astea de ne-am săturat ca să putem ieşi din curte", ne-a povestit Ion Grigore, un localnic din Scutelnici.


Omăt de patru metri


Cel mai mult suferă bătrânii care locuiesc singuri. O femeie de 74 de ani a reuşit să iasă din casă după patru zile de viscol şi asta după ce a rupt scândurile din gard pentru că la poartă omătul măsura patru metri. A stat pitită în casă şi a aşteptat ca prăpădul alb să treacă.


"Uitaţi-vă mamă că aici în curte zăpada e de trei ori cât mine. Nici nu am putut să ies din casă. Animalele au stat nemâncate trei zile pentru că nu am putut ajunge la ele. Ca să ies din curte am rupt gardul că altfel muream aici", ne-a povestit, cu lacrimi în ochi, Filofteia Tomoilă.


Turte pe plită


Magazinul din sat este închis. A vândut în două zile toată marfa iar maşina care făcea aprovizionarea nu a mai putut ajunge în sat de sâmbătă.
"Uitaţi-vă, asta am mâncat noi o săptămână. Turte făcute în casă pe plită. Au fost tone de zăpadă peste noi. Noroc că am avut făină să facem turte şi am mai dat şi pe la vecini pentru că aveau copii şi nu aveau ce să le dea să mănânce. O jumătate de zi am făcut printre nămeţi până la fântână ca să avem ce bea să nu murim de sete. De spălat, ne-am spălat cu zăpadă topită", ne-a mărturisit Constantin Iordache, un gospodar din Scutelnici.

Pe jos, la serviciu şi la şcoală


"Am mers aproape trei ore prin zăpadă, şapte kilometri ca să ajung la serviciu. Şi am luat şi fata cu mine ca să o duc la şcoală. Suntem bocnă. Dacă nu ajungeam mai repede ne găseau îngheţeţi pe câmp"
, ne-a declarat un localnic care a avut curajul să înfrunte nămeţii. Toate drumurile din sudul judeţului sunt şi astăzi blocate.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite