Buzău: Mafia imobiliară: Terenul “neproductiv” din prund era fertil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foştii chiriaşi ai terenului vor merge în audienţă la primar
Foştii chiriaşi ai terenului vor merge în audienţă la primar

Primăria l-a dat pe un preţ de nimic după ce îl catalogase ca nefiind bun nici măcar pentru agricultură. În realitate, acolo se cultivau legume. Pe terenul vândut cu 8 eurocenţi/mp făceau agricultură de câţiva ani, cu acordul celor din Primărie, opt familii din cartierul Dorobanţi. Noul proprietar a băgat plugul în parcelele ce urmau să fie recoltate.

Noi dezvăluiri în cazul terenului poluat cu borhot din prelungirea cartierului Dorobanţi. În ediţia de ieri, Adevărul de Seară anunţa că Primăria a vrut să-l vândă tocmai pentru a-l salva de la poluarea cu reziduuri deversate de fabricile de alcool din zonă, însă l-a dat la licitaţie tocmai poluatorului, firma deţinută de un om de afaceri care are chiar fabrica de băuturi spirtoase acuzată că deversează reziduuri acolo.

Preţul foarte mic, doar 2390 de euro pentru 29.000 de metri pătraţi, era explicat prin faptul că terenul nu este bun de nimic. “Am făcut o expertiză, care l-a scos că nefiind nici măcar teren agricol”, explica primarul Constantin Boşcodeală, vara trecută, preţul foarte mic de la care a pornit licitaţia.

Citeşte şi: Cum vrea Primăria să salveze un teren de la poluare? Vânzându-l la un preţ de nimic chiar poluatorului!

În realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Dorin Marinescu, patronul fabricii de alcool din zonă, şi-a făcut simţită prezenţa, la sfârşitul săptămânii trecute, şi în calitate de nou proprietar al terenului “neproductiv”. Mai exact, el a trimis un utilaj agricol să are peste culturile de ceapă şi cartofi care fuseseră înfiinţate în primăvară pe aceste suprafeţe.

Aşadar, terenul “neproductiv” era de fapt unul agricol, fertil, care era folosit de mulţi ani, cu ştiinţa Primăriei, de către opt familii din Dorobanţi. Constantin Mardale este unul dintre cei care au închiriat în anii ‘90 o parte din teren, de la Romcis, iar apoi, după ce pământul a ajuns în patrimoniul Primăriei, a avut acordul muncipalităţii să continue să-l cultive . Trei ani a lucrat împreună cu ceilalţi să fertilizeze terenul cu gunoi de grajd, tratamente specifice şi apă, dintr-un foraj săpat de ei.

“În martie am investit 12 milioane de lei în cartofi. Acum trebuia să recoltam, peste o săptămână. A venit noul proprietar şi a stricat tot, fără să ne anunţe şi pe noi. Era proprietar de toamna trecută şi putea să ne anunţe de atunci, când pe teren aveam culturi de varză, şi să nu mai irosim atât în primăvara asta”, spune Constantin Mardale.

Un alt chiriaş al terenului de pe prund, Vasile Dimciu, folosea la grădinărit peste 3.000 de metri pătraţi, luaţi cu acte în regulă, în urmă cu peste 15 ani, de la Romcis. “De mai multe ori am fost la Primărie, după ce terenul fusese luat în patrimoniul lor şi cei de acolo ne-au zis că nu fac acte pe el, că nu îl scot la vânzare şi că putem să-l muncim în continuare. Acum, m-am trezit peste noapte fără terenul în care am investit 25 de milioane, în arpagic”, spune Dimciu, care menţionează că încă şase familii sunt în această situaţie.

Foştii chiriaşi ai terenului se simt nedreptăţiţi de către primărie, pe care o acuză că nu i-a informat de intenţia de vânzare “Măcar moral, dacă nu legal, ar fi fost să ne anunţe şi pe noi, aştia care lucram terenul, de intenţia de a-l vinde. Poate că puneam bani şi participam şi noi la licitaţie”, declară Constantin Mardale.

Potrivit reprezentanţilor primăriei, cei 29.000 de metri pătraţi de teren au fost cumpăraţi de firma SC Continental Servimpex SRL, în urma unei licitaţii, organizată pe data de 15 octombrie 2010. Aceasta a concurat cu o singură firmă şi a câştigat cu suma de 2.390 de euro, puţin peste preţul de pornire a licitaţiei.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite