Buzău: Legea colectării selective, ignorată total

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai sunt două săptămâni până când toate instituţiile publice trebuie să treacă la colectarea selectivă a deşeurilor, însă niciuna nu a cerut încheirea contractului cu firma de salubritate.

Începând cu 5 august 2010, toate instituţiile publice locale sunt obligate la colectarea selectivă a deşeurilor. Legea precizează foarte clar că în fiecare birou, sală de clasă, ori la intrarea în fiecare instituţie publică trebuie amplasate câte trei recipiente de culori diferite, albastru, galben şi verde. Aici vor ajunge tot atâtea tipuri de deşeuri: hârtie şi carton, materiale plastice şi metale, respectiv sticlă.

Ignoranţa, o problemă de început

La Buzău, societatea de salubritate RER Ecologic este cea care va oferi instituţiilor recipientele pentru depozitarea deşeurilor, în baza unor contracte ce trebuie parafate urgent. „Nicio instituţie nu a solicitat până acum pubele sau containere şi probabil o să ne asalteze în primele zile din august”, ne-a declarat Liviu Mocanu, director RER Ecologic Buzău.

Firma de salubritate va oferi recipientele spre închiriere. Pentru o pubelă, taxa este de 12 lei pe lună iar pentru un container, 30 de lei. La fiecare instituţie trebuie să existe cel puţin trei astfel de recipiente care vor fi descărcate în urma unui grafic stabilit de părţi.

Sunt obligaţi să se conformeze noii legi, de la primari şi directori de instituţii publice, până la cei mai mici funcţionari şi chiar elevii din şcoli. „Fiecare şcoală trebuie să îşi desemneze un responsabil care va lua legătura cu firma de colectare”, ne-a declarat Florina Stoian, inspector şcolar general.

Garda de Mediu va acorda instituţiilor o perioadă de graţie de 60 de zile, în care controalele nu se vor solda decât cu avertisment, după care va trece la sancţiuni cu amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei.

Legea colectării selective, mumă doar pentru unii

Colectarea selectivă obligatorie va genera avantaje pentru unii şi greutăţi pentru alţii. Firma de salubritate a anunţat deja că va avea mari probleme cu sticla. „Probabil că o să o depozităm până când vom găsi un reciclator pentru asemenea material”, ne-a pus Liviu Mocanu.

În schimb, reciclatorii de mase plastice îşi freacă mâinile de bucurie. „Pentru noi e o şansă să sporim activitatea de reciclare şi automat să mai facem angajări, să creştem cifra de afaceri”, ne-a declarat Cristinel Dobrotă, director la Greentech, cel mai mare reciclator de PET din România.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite