Buzău: Jandarmii montani au căutat toată seara doi turişti rătăciţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi turişti care s-au rătăcit aseară la poalele vârfului Penteleu au avut norocul să fie descoperiţi la timp de jandarmi. Dacă rămâneau peste noapte în sălbăticia munţilor din nordul judeţului, cei doi riscau să fie atacaţi de animale.

Sâmbătă seară, în jurul orelor 19.20. la dispeceratul I.J.J. Buzău s-a primit un apel prin serviciul 112 cu privire la faptul că două persoane s-au rătăcit pe traseul turistic situat  între satul Varlaam şi vârful Penteleu.

După preluarea apelului de urgenţă, la nivelul postului de jandarmi montani Nehoiu s-au constituit două echipe de căutare, în scopul deplasării în zona în care a fost semnalată dispariţia. În paralel, şeful dispozitivului montan a încercat să stabilească un contact telefonic cu persoana rătăcită care a apelat numărul de urgenţe 112, însă semnalul telefonic slab nu a făcut posibilă comunicarea. 

În urma analizării posibilităţii de acces la aceste persoane, jandarmii montani au stabilit zona în care exista posibilitatea ca aceştia să se afle şi au pornit în misiunea de căutare a acestora. Jandarmii au plecat pe un traseu cu dificultate mare, din cauza prezenţei unor porţiuni însemntate care nu făceau parte din niciun traseu turistic marcat şi a intersectării traseelor turistice marcate corespunzător cu trasee turistice marcate necorespunzător, dar şi din cauza vegetaţiei foarte dese şi a hăţişului.

“Misiunea de căutare şi salvare a turiştilor a durat circa trei ore, intervenţia fiind cu atât mai complicată cu cât nu existau repere concrete în ceea ce priveşte aria în care se aflau. După o acţiune susţinută, în jurul orelor 22.00, jandarmii montani au ajuns în locul în care se aflau cele două persoane, bărbat şi femeie, care nu prezentau urme de epuizare fizică pentru a fi necesară acordarea de prim-ajutor”, a declarat locotenentul Adrian Cristian, ofiţer de presă la Inspectoratul de Jandarmi Buzău. 

Turiştii le-au spus jandarmilor că au vrut să parcurgă un traseu turistic pe vârful Penteleu, însă s-au rătăcit, pe fondul lipsei de experienţă în ceea ce priveşte urmărirea traseelor marcate precum şi al neechipării adaptate specificului unor astfel de drumeţii.

Cele două persoane au fost aduse în condiţii de siguranţă de către jandarmii montani buzoieni până la sediul Postului de Jandarmerie din localitatea Nehoiu.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite