Buzău: Încă un milion de lei mai este disponibil pentru buzoienii care vor “casa verde”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 S-au montat panouri solare la şcoală
S-au montat panouri solare la şcoală

Peste 250 de buzoieni au solicitat până acum finanţare de la Fondul de Mediu, ca să-şi monteze sisteme ecologice de încălzire, epuizând 62 la sută din bugetul alocat Buzăului.

De la 1 iulie 2010, când a devenit operaţional Programul „Casa Verde”, până la jumătatea lui noiembrie, 259 de persoane fizice din judeţul Buzău au solicitat finanţare, valoarea totală solicitată de ei fiind de 1.556.000 de lei, respectiv 62% din suma totală alocată judeţului.

Potrivit APM Buzău, până la data de 12 noiembrie au fost analizate 133 de proiecte depuse de buzoieni, dintre acestea, 117 fiind aprobate iar alte 16, respinse. De asemenea, până acum, 101 buzoieni, ale căror proiecte au fost aprobate, au venit la sediul APM Buzău pentru a semna contractele de finanţare, iar 26 dintre aceştia au realizat deja investiţia cu fonduri proprii şi au depus dosarele  de decontare.

Programul, care se adresează exclusiv persoanelor fizice, constă în acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, în funcţie de tipul instalaţiei. Astfel, pentru instalarea panourilor solare se acordă până la 6.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, până la 8.000 lei şi până la 6.000 lei, pentru instalaţie de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere şi silvice.

Primii buzoieni care au experimentat sursele ecologice de încălzire, proprietarii de pensiuni din Sărata Monteoru, sunt mulţumiţi de rezultate. În urmă cu patru ani, Petre Partal a accesat fonduri externe pentru a monta patru panouri solare la pensiunea sa. “Am constatat că s-a redus la jumătate consumul de gaze. Când e soare, nu folosim gazele, nu folosim cărbunele sau petrolul, deci pe de o parte avem economie iar pe de altă parte nu mai poluăm mediul”, a precizat Petre Partal. Cele patru panouri împreună cu accesoriile au costat 25 de mii de lei. 

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite