INAUGURARE: Singura unitate din ţară care extrage mercur din lămpi fluorescente funcţionează la Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O dată cu inaugurarea Greenlamp Reciclare, Buzăul devine singurul loc din România unde se pot trata toate cele zece categorii de deşeuri electrice şi electronice.

Cel mai mare reciclator de produse electrice şi electronice uzate din România, Greenwee International din Buzău, a deschis o nouă secţie, Greenlamp Reciclare SRL, investitie ce are ca scop reciclarea echipamentelor de iluminat uzate. Şase luni s-a lucrat la tehnologizarea unităţii, iar în prezent funcţionează la capacitate minimă, pentru calibrarea echipamentelor.

"Inaugurarea oficială o să fie în martie sau aprilie, când preconizăm că o să avem cantităţi mai mari de lămpi pentru reciclat", spune Marius Costache, directorul Greenlamp Reciclare.

Greenlamp Reciclare este singurul reciclator din România care foloseşte un proces tehnologic avansat de distilare, destinat recuperării mercurului provenit din pudra fluorescentă colectată din lămpile fluorescente, cele cu vapori de mercur şi din lămpile cu descărcare de intensitate înaltă (HID).

"Dacă spargi în casă un bec economic sau un tub fluorescent, nu e sănătos pentru organism, deoarece poţi inhala acea pulbere care conţine mercur, într-o cantitate mică, dar nocivă. De aceea este importantă reciclarea acestei categorii de deşeuri", a mai precizat Marius Costache.

Lămpile fluorescente sunt de cinci ori mai eficiente decât becurile tradiţionale însă conţin mici cantităţi de mercur. Metalul lichid este conţinut de lampă şi nu este expus la mediul înconjurător decât în cazurile în care lampa este spartă la sfârşitul "vieţii" sale. Cel mai probabil, eliberarea de mercur apare când lampa este aruncată în coşurile de gunoi sau în tomberoane. Specialiştii susţin că aruncând la gunoi o singură lampă fluorescentă se poluează cu mercur 6000 litri de apă.

Colectarea lămpilor, la pământ

La Buzău vor fi reciclate toate lămpile colectate din România, care până acum ajungeau la reciclatori din Germania. În ţara noastră, colectarea acestei categorii de deşeuri este aproape inexistentă. "Ne este greu să colectăm chiar şi echipamente electrice mari, care îi încurcă pe oameni prin case, gospodării. Prea puţini aduc becuri. Puţinele cantităţi de lămpi pe care le strângem din judeţ le trimiteam unui colector din Constanţa, dar de acum o să le ducem direct la reciclatorul buzoian", spune Liviu Mocanu, directorul RER Ecologic.

În ţară, trei mari colectori preiau corpurile de iluminat uzate, prin intermediul unor puncte de colectare fixate în locuri publice, precum bănci sau mall-uri.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite