Buzău: Foamea îşi arată colţii de pe tarabele din pieţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul agricol dificil în zona judeţului Buzău, cumulat cu criza alimentară de proporţii care se face deja simţită pe plan mondial, au aruncat în aer preţul legumelor.

Semnalul de alarmă a venit încă din toamna trecută. Producţia mică a dus la o scădere a ofertei ceea ce a generat pe tarabe preţurile ceva mai ridicate decât de obicei. Însă, efectul a fost invers pentru legumicoltori, în loc să-şi mai recupereze din pierderi prin câţiva bănuţi în plus la preţ aceştia au rămas cu mare parte din marfă nevândută. Puterea de cumpărare tot mai redusă a buzoienilor a făcut ca legumele să se strice în pieţe iar producătorii agricoli, din lipsă de clienţi, au fost nevoiţi să arunce la gunoi tone de ardei, castraveţi sau roşii.

Astfel, în acest an în numai două luni valoarea de piaţă a cartofilor, aliment de bază pentru oamenii cu venituri mici, aproape că s-a dublat de la 1 maxim 1,5 lei până la 2 şi chiar 3 lei, în funcţie de calitate.

Acelaşi trend crescător se înregistrează şi la legumele din import, de care clienţii aproape că nici nu se mai ating. Roşiile au depăşit chiar şi 7 lei pe kilogram  iar ardeii graşi ating acum cote astronomice la preţ: 15 lei pe un kilogram.

Veştile proaste se ţin lanţ iar producătorii buzoieni şi comercianţii prevăd noi scumpiri în perioada următoare. Acelaşi trend al preţurilor mari îi îngrozesc şi pe procesatorii din panificaţie care susţin că vor fi nevoiţi să-şi scumpească produsele cu peste 20 la sută după ce valoarea grâului de pe piaţă s-a dublat: de la 0,5 lei pe kilogram în vara anului trecut, la 1,2 lei kilogramul în prezent.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite