Buzău: Enoriaşii din Maxenu au protestat în faţa bisericii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O sută de enoriaşi din satul Maxenu au protestat în această dimineaţă, în faţa bisericii noi din localitate, în semn de solidaritate cu unul din preoţi, care nu şi-a mai luat salariul de mai multe luni.

Oamenii au ţinut lacătele pe poarta bisericii şi s-au postat la intrare, pentru a nu-l lăsa pe parohul din Maxenu, un preot venit doar de patru luni în sat, să oficieze slujba de duminică.

Oamenii s-au adunat la biserică în jurul orei opt. I-au transmis parohului că nu are voie să intre în altar, aşa cum s-a întâmplat în fiecare duminică, de aproape o lună încoace. Enoriaşii din Maxenu vor ca prin protestele lor să determine Arhiepiscopia să îl repună şef peste parohie pe vechiul preot, retrogradat la începutul anului pe postul doi, nesalarizat, o dată cu numirea altui paroh. La Maxenu, doar un salariu este asigurat de stat, cel al parohului, veniturile celui de-al doilea preot şi al dascălului fiind asigurate din încasările bisericii de la enoriaşi.

„Oamenii sunt săraci, au pensii de CAP şi nu au cu ce să contribuie la biserică. Mai ales vara, eu şi dascălul nu avem salarii, singurul plătit fiind parohul, care primeşte o contribuţie de la stat”, ne-a declarat Florin Moldoveanu, preotul vechi din sat.

La protest au apărut şi autorităţile locale din Ţinteşti, comună de care aparţine Maxenu, pentru a stinge conflictul iscat între susţinătorii vechiului preot şi cei ai parohului nou.

„O să mergem cu o listă de doleanţe la Prefectură, singura instituţie care poate ajunge la Episcopie, şi încercăm să rezolvăm problema”, a declarat Aurel Stoica, primarul din Ţinteşti.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei spun că preotul Florin Moldoveanu nu are salariu asigurat de stat pentru că nu locuieşte în parohie. Este o normă care prevede ca preoţii care au domiciliul în afara parohiei unde slujesc să se finanţeze exclusiv din resurse proprii.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite