Buzău: Două cartiere sunt îngropate sub gunoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma de salubrizare refuză să le mai ridice gunoiul asociaţiilor rău platnice, deşi Primăria a ameninţat că va căuta alt operator.

 Peste 10.000 de oameni arondaţi la 20 de asociaţii din municipiul Buzău se luptă de mai bine de două săptămâni cu mormanele de gunoaie care au ajuns să invadeze până şi locurile de joacă.

Societatea de salubritate RER Ecologic şi-a pus în practică ameninţarea de a sista ridicarea resturilor menajere până când asociaţiile de proprietari rău platnice nu-şi vor achita restanţele .

În urma acestei măsuri, mai multe rampe de gunoi din cartierele Dorobanţi şi Micro 14 au ajuns focare de infecţie.  Cea mai gravă situatie se înregistrează în cartierul Micro 14, unde gunoaiele au otrăvit până şi locurile de joacă ale copiilor.

Pe lângă priveliştea dezolantă de care au parte, cei care locuiesc în zonele respective sunt nevoiţi să îndure şi mirosul  greu care se face simţit tot mai mult odată cu creşterea temperaturilor pe timpul zilei.“Este inacceptabilă situaţia cu care ne confruntăm aici, pentru că am ajuns să înotăm în munţi de gunoaie. A bătut vântul zilele trecute şi toate mizeria s-a împrăştiat prin parcare şi prin curtea căminului. Locul de joacă este sufocat de mizerie şi de miros de hoit de la cîinii morţi aruncaţi la pubele. Este un atentat la sănătatea copiilor“, a declarat Tiberiu Grigore, locuitor în blocul 6 A din cartierul Micro 14.

Reprezentanţii societăţii de salubrizare spun că sunt nevoiţi să apeleze la această soluţie excepţională pentru că au ajuns în pragul falimentului. „Ne-am dat oamenii în somaj pentru că nu le mai putem achita salariile. Avem de recuperat peste 300 de mii de lei de la 20 de asociaţii, alţi 300 de mii de la societatea Urbis, 6 milioane de la Primăria Buzău şi 500 de mii de la Primăria Râmnicu Sărat. Am actionat în instanţă asociaţiile, numai că nu avem ce să le executăm şi acum ne vom îndrepta împotriva locatarilor. Avem împrumuturi la care plătim dobânzi de sute de milioane de lei vechi pe lună, dobânzi pe care nu le-am facturat datornicilor”, a declarat directorul societăţii RER, Liviu Mocanu.

Autorităţile locale sunt la curent cu această situaţie excepţională şi promit că vor lua măsuri în cel mai scurt timp.“Noi am interzis societăţii RER să lase gunoaiele neridicate din rampe. Le-am comunicat să găsească alte metode coercitive pentru recuperarea datoriilor. Dacă nu le convine această soluţie pot  renunţa la contract, ca să ne găsim un alt operator. Sperăm ca în maxim două zile să remediem această problemă, pentru că vom sesiza Garda de Mediu şi Direcţia de Sănătate Publică” a declarat viceprimarul Marcel Ciolacu.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite