Buzău: Culturile agricole compromise de gerul năprasnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câmpurile acoperite de zăpadă au fost mai puţin afectate de ger
Câmpurile acoperite de zăpadă au fost mai puţin afectate de ger

Agricultorii buzoieni stau cu frica în sân din cauza temperaturilor negative. Gerul din ultimele zile i-a făcut să se gândească din nou la un an compromis pentru culturilor lor agricole.

Gerul duce la încetarea activităţii dăunătorilor în câmp, însă culturile care nu au fost bine feritilizate sau care nu sunt potejate de un strat de zăpadă, pot fi compromise. „Situaţia este delicată în zonele în care nu este un strat de omăt pe culturi cum este zona Poşta Câlnău. Râmnicu Sărat este bine, la fel şi zonele montane", ne-a spus Daniela Stan, directorul Direcţiei Agricole Buzău.

Zăpada căzută în săptămânile trecute a fost ca o mană cerească pentru fermieri, însă zilele cu temperaturi negative le-au distrus toate planurile făcute până la acea vreme. Cei mai îngrijoraţi sunt agricultorii din zonele foarte reci şi în care nu există un strat de zăpadă.

„La Topliceni am avut minus 24 de grade Celsius, iar la Puieşti minus 18 grade, iar după câte zile au fost cu ger nu cred că starea culturilor este prea bună. Eu cred că vor fi probleme în ceea ce privesc culturile, mai ales că ştiu că după patru zile cu ger apar problemele", ne-a mai declarat Daniela Stan. Specialiştii din domeniul agricol spun că numai după ce va trece şi luna martie vor putea face un bilanţ al recoltelor, însă până atunci agricultorii nu pot decât să îşi pună speranţele că va fi o vreme blândă, cu temperaturi mai ridicate.

În această toamnă, în judeţul Buzău au fost înfiinţate 50.000 de hectare de grâu, peste 20.000 de hectare de rapiţă şi peste 3.000 de hectare de orz.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite