Buzău: Conflict între profesori şi primar, din cauza salariilor nemajorate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conflictul mocneşte la Grebănu
Conflictul mocneşte la Grebănu

Un drept câştigat prin justiţie nu este respectat chiar de primarul unei comune. Cadrele didactice din comuna Grebănu spun că primarul localităţii refuză să le acorde salarii majorate cu 33 la sută, drept câştigat printr-o sentinţă judecătorească.

Anul trecut, după ce Curtea Constituţională a activat, prin sentinţele sale, legea din 2008 de majorare cu 33,4% a salariilor profesorilor, un număr de 58 de profesori de la trei şcoli din comuna Grebănu au încercat să forţeze autorităţile locale să aplice această lege. În noiembrie 2009, Tribunalul Buzău a emis o sentinţă definitivă, favorabilă cadrelor didactice. Dezamăgirea profesorilor a fost însă mare când, zilele trecute, pe statele cu salariile din noiembrie apăreau lefurile nemajorate.

„Noi avem o hotărâre judecătorească prin care am căştigat o mărire de salariu de 33%. De altfel, toate şcolile din toate comunele învecinate dar şi mai îndepărtate au câştigat acest proces, numai că diferenţa dintre primăria noastră şi celelalte primării este că acelea au pus în aplicare această hotărâre, care este definitivă şi executorie, iar la noi nu. Colac peste pupăză, domnul primar a făcut recurs, considerând că noi nu merităm acei bani, deşi nu ni-i dau ei din buzunar, ci banii vin de sus, de la minister, nu trec decât prin contul lor, nimic mai mult. Nimeni nu poate înţelege de unde atâta răutate!!!”, ne-a relatat un profesor din Grebănu, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Primarul din Grebănu, Gheorghe Stanciu, spune că are argumente solide pentru care nu a majorat salariile profesorilor. „De la Trezorerie am primit luna aceasta 145 000 de lei, din care 110 000 pentru salariile profesorilor iar restul pentru ajutorul social şi salariile celor 12 angajaţi din primărie. Dacă aş da salarii majorate la profesori, ar rămâne neplătite celelalte categorii de personal. Am atacat cu recurs care se va judeca în februarie iar dacă profesorii vor obţine o sentinţă definitivă, irevocabilă şi executorie, atunci voi putea cere şi eu, de la Finanţe, mai mulţi bani pentru profesori. Va fi nevoie de o suplimentare a bugetului pentru salaii cu 30 000 de lei lunar”, ne-a declarat Gheorghe Stanciu, primarul din Grebănu.

Sindicatul din învăţământ avertizează că tensiunea care mocneşte la Grebănu ar putea răbufni. „Din câte am vorbit cu profesorii de acolo, se gândesc să protesteze ori prin neîncheierea situaţiei şcolare, ori printr-un miting spontan”, ne-a declarat Ion Dobre, liderul SIP Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite