Buzău: Comuna Chiojdu este ruptă de restul judeţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O viitură a distrus un drum judeţean şi un pod, izolând peste 5000 de localnici la care nu pot ajunge nici ambulanţele şi nici pompierii. Buzoienii care vor să ajungă în localitatea Chiojdu, din comuna vecină, Cătina, trebuie să meargă pe jos peste 40 de kilometri.

Sătenii încep să fie agitaţi din cauza situaţiei create în noaptea de duminică spre luni. "Singura noastră legătură cu restul judeţului se face pe o rută ocolitoare de 40 de kilometri, prin Vălenii de Munte, din Prahova. Primii care mi-au cerut ajutorul au fost doi bolnavi care sunt programaţi la dializă de două ori pe săptămână şi nu ştiu cum vor ajunge. Apoi sunt cei cu aprovizionarea cu pâine, apă, alimente de bază. Nu mai zic, Doamne fereşte, de vreo urgenţă, că nici ambulanţa, nici pompierii nu vor ajunge la timp", ne-a spus primarul din Chiojdu, Gheorghe Dumitrache.

Drumul judeţean s-a surpat pe o porţiune de 300 de metri, în dreptul satului Lera. Pe această porţiune a mai rămas doar o fâşie de pământ pe care abia se mai poate trece cu piciorul. Autorităţile judeţului au trimis încă de luni echipe de evaluare a pagubelor, care vor stabili valoarea viitoarei investiţii în refacerea drumului.

"Pentru calamităţi sunt două surse de finanţare, fonduri guvernamentale şi Consiliul Judeţean. Cel mai probabil, noi vom suporta lucrările pentru că drumul trebuie refăcut urgent şi nu putem aştepta bani de la guvern", ne-a declarat Victor Mocanu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău.

Potrivit primarului, comuna va avea din nou un drum spre localitatea învecinată abia peste trei luni. "Ne-au promis cei de la Consiliul Judeţean că zilele acestea vor începe lucrările, măcar să balasteze cumva. Ne-au mai spus însă că refacerea integrală va dura cam o sută de zile, pentru că e nevoie de un proiect nou şi de lucrări ample de consolidare a terasamentului", ne-a precizat primarul din Chiojdu.

Primăria Chiojdu nu se confruntă numai cu problema drumului surpat. "O altă mare problemă este distrugerea podului peste pârâul Păcura, care a izolat complet satul Cătiaşu de centrul comunei Chiojd. Este ultimul până la munte, iar cei de acolo nu mai au cum să ajungă la primăria comunei, dispensarul sau la magazinele de aici", ne-a declarat primarul Gheorghe Dumitrache.

Cătunul Cătiaşu se află la o distanţă de şapte kilometric de centrul comunei şi numără peste 150 de gospodării. Cei mai mulţi localnici sunt bătrâni ai căror copii s-au mutat fie în Chiojdu sau Cătina, fie la Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite