Buzău: Clădire istorică, distrusă de chiriaşi. După renovare, va găzdui o grădiniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea din care au fost evacuate familiile de romi pripăşite acum pe malul râului va fi amenajată ca grădiniţă.  Pentru a aduce casa veche de pe strada Victoriei la un standard decent, este nevoie de o investiţie de cel puţin 200.000 de lei. Până la toamnă ar trebui să fie gata, pentru a primi copii de grădiniţă.

Casa veche de pe strada Victoriei, numărul 29, de unde au fost evacuate recent mai multe familii de romi, va deveni sediu de grădiniţă. Aceasta este intenţia Administraţiei Fondului Locativ al municipalităţii, trecută într-un referat adresat primăriei, prin care cere fonduri de consolidare.

Una dintre cele mai frumoase clădiri vechi ale Buzăului a ajuns o ruină, din cauza foştilor chiriaşi. În urma a zeci de plângeri din partea vecinilor, a instituţiilor de control ale statului pe linie de mediu şi sănătate, dar şi a restanţelor uriaşe acumulate la chirie, foştii locatari au fost scoşi din casă în ultima zi a lunii martie.

“Este o clădire foarte mare şi a fost compartimentată, pentru că în spate mai stau două familii, care şi-au cumpărat spaţiul. Pentru partea din faţă, unde au stat persoanele evacuate recent, intenţionăm să obţinem fonduri pentru consolidare, igienizare, şi consider că ar fi potrivită mutarea aici a uneia dintre grădiniţele care se află acum în clădiri revendicate de foştii proprietari. Cele două familii din casă sunt de acord cu ideea noastră”, spune Emil Şerban, şeful Administraţiei Fondului Locativ.

Pentru a aduce clădirea la un standard decent, este nevoie de o investiţie de cel puţin 200.000 de lei. Deşi administratorul fondului locativ propunea ca aici să fie mutată Grădiniţa numărul 3, cea de pe strada Bistriţei, căreia i se cere o chirie foarte mare de către proprietarul clădirii, Inspectoratul Şcolar crede că mai potrivită ar fi aducerea grădiniţei numărul 8, de pe strada Independenţei.

“Este binevenită idea mutării unei grădiniţe în acel local, însă trebuie îndeplinite nişte condiţii de igienă, de siguranţă. Dacă s-ar termina reabilitarea până în toamnă, acolo ar putea fi mutată grădiniţa de pe Independenţei, al cărei sediu revendicat se ruinează continuu, din cauză că nu se pot face investiţii”, declară Florina Stoian, inspector şef al Inspectoratului Şcolar.

Clădirea respectivă este reprezentativă pentru istoria oraşului. A fost construită la începutul secolului 20, în ton cu arhitectura epocii respective. A fost locuită de oameni mari ai urbei, precum generalul Alexandru Nicolici, comandant al Regimentului de Artilerie Buzău şi prefect al oraşului în perioada celui de-al doilea Război Mondial.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite