(UPDATE) VIDEO Caz revoltător la liceul din Smeeni. Elevii au fost forţaţi de profesori să scormonească în groapa de gunoi a comunei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Liceului Agricol Smeeni a răspuns unei solicitări de selectare a deşeurilor din partea Primăriei cu exces de zel. A luat copii de la ore şi i-a obligat să răscolească prin groapa de de resturi menajere şi de bălegar. Operaţiunea a fost ordonată de directorul şcolii

În această dimineaţă, la ora 8.00, pe un frig cumplit şi îmbrăcaţi de stradă, când ar fi trebuit să fie la ore, 30 de elevi de clasa a zecea de la Liceul Agricol Smeeni tremurau şi adunau pet-uri din mijlocul gropii de gunoi de la marginea comunei. Cadrele didactice şi directoarea şcolii i-au scos de la ore şi i-au obligat să scormonească în gunoi după materiale reciclabile, fără să se gândească la riscurile la care îi supun.

"Este o tradiţie, în fiecare an se organizează astfel de acţiuni. Iniţiativa este a şcolii, a doamnei directoare, şi a primăriei. Nu că ar fi normal să aducem elevii la groapa de gunoi, dar aici îi educăm să păstreze curăţenia. E adevărat că sunt microbi, probabil că nu este corect, dar copiii trebuie să ajute societatea", ne-a declarat senină Adriana Iordache, profesor de protecţia mediului.

image

Ameninţaţi cu note proaste

Adolescenţii nu ar fi acceptat în ruptul capului să se prezinte la această acţiune de ecologizare dar au fost ameninţaţi de către profesori chiar în faţa reporterului Adevărul că, dacă nu se conformează, vor primi note proaste la clasă şi chiar li se va scădea nota la purtare.

"Nu este normal să ne ţină între gunoaiele astea să adunăm pet-uri. Ne-am murdărit, suntem plini de noroi, ne e frig şi când am zis că vrem să plecăm, că nu mai putem, ne-a zis doamna profesoară că ne pune note proaste", ne-a declarat Ionel Moraru, elev în clasa a X-a A la Liceul Agricol Smeeni.

Deşi cele trei cadre didactice care coordonau grupul de elevi ne-au declarat explicit că au fost trimişi de directoarea liceului, Tanţa Bratu, aceasta a negat cu vehemenţă. Chiar şi atunci când reporterul s-a oferit să-i arate imaginea, a continuat să conteste realitatea.

„Elevii nu au cum să fie la groapa de gunoi. Este o acţiune de ecologizare, dar prin faţa şcolii şi pe uliţele din comună, nu la groapa de gunoi. Ei ştiau de ieri unde merg şi trebuia să vină echipaţi de acasă, nu cum merg pe stradă", a declarat Tanţa Bratu, directoarea Liceului Agricol Smeeni.

image

Tanţa Bratu, director al Liceului Agricol Smeeni

Exces de zel la o rugăminte a Primăriei

Acţiunea de ecologizare de astăzi de la groapa de gunoi a fost demarată după ce la Primăria Smeeni a ajuns o notificare din partea Agenţiei de Protecţia Mediului prin care erau înştiinţaţi că au obligaţia de a organiza acţiuni pentru strângerea materialelor reciclabile şi raportarea bilunară a cantităţilor colectate şi predate către societatea cu care au contract. Reprezentaţii primăriei au transmis la rândul lor o solicitare către toate instituţiile pentru a fi sprijiniţi.

"Noi avem obligaţia să strângem deşeurile. Am transmis conducerii şcolii să vorbească cu elevii şi să îi înveţe să nu mai arunce pet-urile la gunoi şi să le aducă la şcoală, dar în niciun caz nu mi se pare normal să ducă elevii la groapa de gunoi, în focarul acela de infecţie", ne-a declarat Nicu Năstase, primarul comunei Smeeni.

Părinţii sunt la fel de revoltaţi şi consideră că normal este ca elevii să işi petreacă timpul la ore, nu la platfoma de gunoi. "Noi ne trimitem copiii la şcoală să înveţe, nu să adune gunoi. La gunoi să îi pună pe cei care iau ajutorul social degeaba, nu pe copiii noştri", ne-a declarat revoltat Ion Gagiu, un localnic din Smeeni.

Conducerea Inspectoratului Şcolar dezaprobă această acţiune şi promite că se va lăsa cu sancţiuni grele la adresa conducerii liceului. "Eu nu am ştiut nimic despre acest lucru până acum. Este inadmisibil, chiar dacă este vorba despre o acţiune de ecologizare, să duci elevii într-un asemenea focar de infecţie. O să demarăm o anchetă şi o să vedem cine i-a trimis acolo şi cine este vinovat pentru această situaţie", ne-a declarat Florina Stoian, inspector şcolar general.

Medicii spun că riscul de îmbolnăîvire este imens

Cadrele medicale spun că prin ducerea elevilor în groapa de gunoi, profesorii i-au expus la riscuri foarte mari, , de la a se otrăvi şi până infecţii şi boli periculoase.

"Riscurile la care sunt supuşi copiii atunci când pătrund la groapa de gunoi sunt foarte mari. Acţiunea educativă este corect să se desfăşoare cu echipament de protecţie, mănuşi şi halat. În niciun caz ei nu trebuie duşi să adune pet-uri din groapa de gunoi . Acolo sunt substanţe toxice cu care se pot otrăvi sau pot suferi arsuri, ca să nu mai spunem că se pot contamina cu tot felul de microbi. Riscul de a se alege cu dermite, conjunctivite, parazitoze intestinale şi multe alte boli este uriaş", ne-a declarat medicul generalist Angela Mazdrag.

Al doilea scandal la liceul din Smeeni, după cel de vara trecută

Unitatea de învăţământ condusă de directoarea Tanţa Bratu a devenit celebră în ţară vara trecută, atunci când un singur eleve a luat examenul de Bacalaureat şi acela abia după depunerea unei contestaţii. Cazul a fost intens mediatizat la vremea respectivă şi catalogat drept "Culmea bacalaureatului" după ce s-au descoperit diferenţe enorme între notele primite de elevi la clasă şi cele de la Bacalaureat. Unul dintre şcolari încheiase cu media anuală 9.50 la fizică, iar la bacalaureat a luat doar 2.40.

Evenimentul de astăzi poate fi una din explicaţiile rezulatelor slabe ale elevilor la examene, atât timp cât sunt duşi la alte activităţi în timp ce trebuiau să fie înveţe în clase, la orele de curs.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite