Buzău: Cât îi costă pe părinţi învăţământul gratuit al elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul Constantin Coman ne explică cum funcționează sistemul de supraveghere
Directorul Constantin Coman ne explică cum funcționează sistemul de supraveghere

Învăţământul gratuit a devenit de câţiva ani doar o formulă teoretică în şcolile şi liceele din Buzău. Părinţii elevilor sunt îngroziţi de sumele cu care li se cere să cotizeze la şcoală în fiecare semestru. Cu toate că este vorba despre sume de zeci de mii de lei, inspectoratul şi conducerea şcolilor susţin că nu au nicio implicare.

În instituţiile de învăţământ din Buzău părinţii elevilor cotizează în fiecare semestru la fondul clasei şi al şcolii cu sume cuprinse între 5 şi 50 de lei.

Dacă la unele şcoli sumele sunt modice şi se folosesc pentru cumpărarea diverselor materiale didactice, în altele se strâng zeci de mii de lei cu care se renovează vestiare sau se instalează sisteme de supraveghere video.

La Liceul Pedagogic Spiru Haret din Buzău sumele cu care cotizează părinţii sunt de 15 lei pentru fondul clasei şi 25 de lei pentru fondul şcolii pentru un semestru. În aceste condiţii anul trecut au fost strânşi nu mai puţin de 69.000 de lei numai pentru fondul şcolii, bani folosiţi pentru diverse renovări dar s-au făcut şi achiziţii notabile.

"Trebuie să vă spun, în primul rând că noi, comitetul, stabilim suma, dar banii sunt daţi benevol de părinţi. Anul trecut am montat un sistem de supraveghere video pentru toată şcoala care era absolut necesar, am renovat vestiarele de la sala de sport, am pus gresie, am cumpărat mobilier şi am pus uşi şi geamuri de termopan", ne-a declarat Elena Neguţ, preşedintele comitetului de părinţi de la Liceul Pedagogic.

Chiar dacă sumele investite sunt foarte mari, reprezentanţii inspectoratul şcolar susţin că nu ştiu unde investeşte fiecare şcoală în parte banii.

"Ştiu că se strâng bani dar nu ştiu ce sume se strâng. Este o acţiune legală. La momentul acesta nu cunoaştem în ce investesc părinţii şi directorii banii", ne-a declarat inspectorul şcolar general Florina Stoian.

Cu toate că sumele sunt stabilite în şedinţele comitetului de părinţi, foarte mulţi sunt revoltaţi.

"În comitetul de părinţi sunt o mână de oameni şi nu e niciunul care să trăiască de azi pe mâine. Cotizaţia este într-adevăr benevolă dar ce să fac eu când vine copilul acasă şi spune că dacă nu trimit banii la şcoală el nu mai intră în clasă de ruşine. Mă împrumut şi îi dau dar de ce sunt eu obligată să renovez vestiarele sau ce mai fac ei pe acolo?", ne-a declarat revoltată o mămică a unui elev de la Liceul Pedagogic.

Pentru lucrările ce trebuie făcute într-o şcoală, conducerea unităţii de învăţământ trebuie să facă o cerere către Primărie care decide dacă este cazul să se facă o astfel de investiţie.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite