Buzău: Bogdan Lefter a fost scenograf de teatru în Ibiza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Lefter şi macheta unei lucrări
Bogdan Lefter şi macheta unei lucrări

Iubeşte sculptura în metal, adoră modelajul în lut şi se simte atras de oricare din formele design-ului. Sunt trei dintre însuşirile tânărului artist buzoian, Bogdan Adrian Lefter, care deşi se află la început de carieră, deţine un portofoliu consistent de proiecte, lucrări de artă decorativă şi sculptură în metal.

Bogdan Lefter a făcut primii paşi pe tărâmul artei la Liceul de Artă „Margareta Sterian”, din Buzău, unde a fost îndrumat în tainele picturii de şevalet de unul dintre cei mai cunoscuţi artişti plastici ai Buzăului, Florin Menzopol. Arta i-a intrat în suflet şi Bogdan s-a simţit dator să o continue şi după terminarea liceului. A intrat printre primii la Universitatea de Artă din Bucureşti, Facultatea de Artă Decorativă şi Design - Secţia ceramică, sticlă, metal, unde a ales să se specializeze în modelarea metalului.

După terminarea facultăţii, Bogdan a decis să îşi caute un rost în viaţă, dincolo de graniţă, pentru că în România arta nu îi promitea prea multe. A ajuns în Italia, la Milano, unde a expus lucrări de artă în mai multe localuri. Se întreţinea cu banii primiţi pentru organizarea evenimentelor dar şi din vânzarea tablourilor.

După un an de stat în Italia, Bogdan s-a lipit de oportunitatea de a lucra în Spania, pe bani mai mulţi şi cu speranţa obţinerii unor satisfacţii profesionale mult mai mari. „Cât am stat la Milano, am fost mereu în căutarea unui job. La un moment dat, la Bologna, s-a organizat o preselecţie pentru scenografi de spectacole teatrale care să lucreze în Spania. M-am prezentat şi am fost angajat de agenţia care mergea cu spectacolele în Spania”, ne-a spus Bogdan Lefter.

Pe tot parcursul anului 2007, tânărul artist a lucrat pentru un mare lanţ hotelier, Insotel. Realiza decoruri, prin combinarea textilelor, metalului şi a figurinelor din ipsos colorat, pentru spectacole de teatru organizat în insulele turistice ale Spaniei: Ibiza, Palma de Mallorca şi Formentera. „Satisfacţiile au fost mari însă nu pot spune că am câştigat atât cât îmi doream, pentru că lucram printr-o agenţie cu care împărţeam banii”, ne-a mărturisit Bogdan.

A revenit în ţară şi în 2008 a fost profesor de desen la Liceul de Artă şi Palatul Copiilor, iar între timp a avut prima expoziţie personală, de pictură şi sculptură, la Galeriile de Artă.


Bogdan Lefter creează monumente urbane

Visul lui Bogdan Lefter este acela de a înfrumuseţa salba de monumente din municipiul Buzău. Cândva, artistul a oferit primăriei Buzău o serie de proiecte de fântâni arteziene şi monumente, dar pentru că nimeni nu l-a luat în seamă, probabil din cauza vârstei, crede Bogdan, acesta a decis să îşi încerce norocul în străinătate. A fost unul dintre cei 600 de artişti care au concurat cu proiecte pentru un monumet din inox comandat de Muzeul de Artă Contemporană din Roma, apoi şi-a îndreptat atenţia către Elveţia. „În vară, am realizat un basorelief din nisip la un festival internaţional din oraşul Rorshach iar în această iarnă am ieşit pe locul doi, la un festival de sculptură în zăpadă, din Pont Resina, cu o sculptură de doi metri înălţime, ce înfăţişa un rinocer alb, cu un corn retezat. A fost un semnal de alarmă faţă de dispariţia acestei specii”, ne-a spus Bogdan.

Întrebări şi răspunsuri:

Care a fost prima lucrare de amploare? „În timpul facultăţii, am fost unul dintre cei patru artişti care în 2005 l-au ajutat pe sculptorul Bogdan Severin Hoşbotă să realizeze monumentul eroilor din Piaţa Revoluţiei. Am lucrat cinci luni la el şi sunt mândru că am contribuit şi eu, cu părticica mea de muncă, la acest monument”.

Ce planuri ai? „Recent am realizat un ecorşeu din ipsos, înalt de 1,20 metri, ce înfăţişează un sclav în picioare. Are reliefat fiecare muşchi şi este foarte expresiv, de aceea ar putea fi un material de studiu. Visul meu este să îl fac din metal şi să îl expun, fie în oraş, fie în curtea Liceului de Artă, însă turnarea lui costă peste 40.000 de lei şi doar o sponsorizare m-ar ajuta”.

Ce nu îţi place: „Îmi place să lucrez în inox. Este cea mai grea tehnică dar îmi este şi cea mai dragă. Îmi place să creez proiecte amenajări urbane şi mi-ar plăcea să reintegrez cumva actualele monumente într-un context nou care să le pună în valoare”.

Ce nu îţi place: „Nu îmi place cum arată Buzăul. Este un oraş urât la capitolul monumente, este inert şi insipid. Dacă pentru ridicarea unei fântâni arteziene, de exemplu, mai întâi ar fi consultat şi cetăţeanul, sigur nu s-ar mai construi fără gust. Nu îmi mai place că nu ţi se oferă oportunitatea să-ţi promovezi proiectele”.

PROFIL:

Născut pe data de 1 martie 1983, în municipiul Buzău
Ocupaţie – artist plastic, specializat în modelarea metalului
Familie – un frate

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite