Buzău: Bani pentru spaţii verzi chiar şi lângă pădure

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt localităţi buzoiene primesc bani de la Ministerul Mediului pentru amenajarea de parcuri ca „sisteme zone verzi”. Vor fi alocate peste 4,6 milioane de lei, cei mai mulţi bani fiind destinaţi municipiului Râmnicu Sărat, peste 1,2 milioane lei, unde va fi amenajat un parc în cartierul Bariera Focşani.

Este vorba despre finanţarea din fondul de mediu a unor proiecte depuse în timp de autorităţile locale din Râmnicu Sărat, Luciu, Costeşti, Cozieni, Breaza, Ziduri, Largu şi Pănătău. În ciuda faptului că unele comune au priorităţi stringente, cum ar fi asfaltarea de drumuri comunale sau introducerea reţelei de apă, primarii lor au ţinut morţiş să îşi facă parcuri pentru că, spun ei, oricum erau nişte bani cu destinaţie precisă care nu trebuiau scăpaţi.

Cum şase dintre cele opt localitaţi au primari membri ai partidului de guvernământ, aceste finanţări au iz electoral, mai ales că unele dintre aceste localităţi sunt în zone cu suficientă vegetaţie, fiind înconjurate de păduri. Este cazul comunei Costeşti, pe raza căreia se află pădurea Spătaru, ca şi al localităţilor Breaza, Cozieni şi Pănătău.

Primarii acestora spun că ideea amenajării de spaţii verzi a avut la bază alte raţiuni decât cele strict de îmbunătăţire a calităţii mediului, aşa cum indică scopul iniţial al proiectului. “E adevărat că noi avem pădure în jur însă era o prioritate, pentru că în Sibiciul de Jos şi Pănătău sunt aproape 100 de copii care nu aveau loc de joacă decât pe marginea drumului şi riscau să se accidenteze. Parcul va fi în centrul comunei, va avea 4.000 de metri pătraţi, în mijloc o fântână arteziană şi un loc de joacă cu nisip, pentru copii”, ne-a spus Nicolae Stoica, primarul din Pănătău. Comuna sa va primi 446.000 de lei.

La Breaza, parcul va avea 700 de metri pătraţi. “Deşi nu am semnat contractul de finanţare, avem deja conturat proiectul. Va fi lângă biserica din Vispeşti, va fi împrejmuit cu gard viu, vor fi plantaţi salcâmi şi castani iar în mijloc o să avem o groapă de nisip, de 40 de metri pătraţi, pentru copii”, ne-a declrat Adrian Drugă, primarul din Breaza, care primeşte cea mai mică sumă, aproape 70.000 de lei. 

Primăriile locale se obligă să participe şi cu o cotă proprie, de zece la sută din valoarea proiectului. Porţia cea mai mare din bugetul aprobat Buzăului îi revine municipalităţii din Râmnicu Sărat, care va beneficia de un fond de 1.230.000 de lei. La început, parcul va fi realizat pe o porţiune de două hectare, la ieşirea din oraş, spre Vrancea, urmând ca ulterior să fie extins pe încă patru hectare. “În parc, vom construi şi o biserică, vom planta pomi, vom aduce mobilier urban şi sperăm ca până în octombrie să fie gata. Se face o confuzie când se spune că din aceşti bani am fi putut realiza alte investiţii. Trebuie ştiut că sumele au destinaţie precisă, pentru mediu, şi suntem bucuroşi că i-am prins anul acesta”, a declarat Sorin Cârjan, viceprimarul din Râmnicu Sărat.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite