Buzău: Baia în zer, remediu secular de la poalele masivului Penteleu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Buzoienii care vor să beneficieze de o cură de combatere a stresului pot poposi în week-end la pensiunile amenajate în localitatea Varlaam, din comuna Gura Teghii.

Bucătăria tradiţională muntenească de aici te îmbie cu brânza fabricată dupa metode clasice la stânele de la poalele masivului Penteleu.

Tot din acest ingredient, bucătarii de la pensiuni prepară celebrul  bulz de Varlaam, adică bulgări de mămăliguţă umpluţi cu brânză de oaie.

Hotelierii mai oferă turiştilor amatori de relaxare un pachet complet în este inclusă baia în zer în care se adaugă lapte şi miere pentru catifelarea epidermei.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Turism Ecologic şi Cultural România, Cristina Partal, spune că efectul zerului este unul tămăduitor:

În urmă cu mai multe zeci de ani la Varlaam funcţionau aşa numitele băi de zer, dupa ştiinţa noastră unicat în ţară. Îmbăiatul în zer era nu numai tămăduitor pentru anumite boli ci mai mult era practicat de femei pentru excelenta întreţinere a pielii pe cale natrurală. Astăzi puteţi vedea aici asemenea instalaţii la pensiunile din zonă în urma efortului unor persoane care şi-au dorit reînvierea acestui obicei străvechi” mai spune Cristina Partal .

Comuna Gura Teghii este situată în partea cea mai nordică a judeţului Buzău, la rădăcina giganticului vârf al Penteleului.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite