Astăzi se sărbătoreşte Dragobetele – varianta românească a Valentine's Day. În Buzău, doar în satele de munte se mai ţine cont de datina populară din această zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform tradiţiei populare, în fiecare an pe 24 februarie se sărbătoreşte Dragobetele. Obiceiurile acestei zile a iubirii la români sunt tot mai eclipsate de varianta de import, Valentine's Day.

În trecutul nu foarte îndepărtat, ziua de Dragobete era aşteptată cu nerabdare de toţi tinerii, iar acum se mai sărbătoreşte cu adevărat doar în unele regiuni ale judeţului, mai ales în zona de munte a Buzăului.
Cu mulţi ani în urmă, în ziua de Dragobete, satele de pe Valea Buzăului răsunau de veselia tinerilor şi de zicala "Dragobetele sărută fetele". În puţine din aceste locuri, tradiţia străveche rămâne încă vie. Românul din satele de munte îşi mai aduce încă aminte de obiceiul de demult al fetelor şi băieţilor, care, în ziua lui Dragobete, se primeneau în haine curate de sărbătoare şi porneau spre pădure. Culegeau ghiocei, viorele şi tămâioasă, le aşezau la icoane şi le foloseau la diverse farmece de dragoste.
Fiecare avea grijă ca această zi să nu-i prindă fără pereche, ceea ce ar fi reprezentat un semn rău, prevestitor de singurătate pe întreg parcursul anului, până la următoarea zi de Dragobete. Obiceiul străvechi era ca fetele nemăritate să atingă discret un băiat necunoscut ca să-i meargă bine tot anul.
"Tinerii, îmbrăcaţi în straie de sărbătoare se întâlneau dimineaţa în faţa bisericii din sat şi plecau prin păduri să caute flori de primăvară. La amiază, fetele începeau să coboare spre sat în fugă urmărite fiind de către un băiat căruia îi era dragă", ne-a declarat Adela Petre, meşter popular.

Acest ritual nu se mai respectă în ziua de azi, foarte mulţi i-au uitat semnificaţia şi au substituit-o cu sărbătoarea vecinilor occidentali, a Sfântului Valentin, ce nu are nici o înrudire cu mitologia populară română.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite