Buzău: Aluviunile şi stâncile blochează circulaţia pe DN 10

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania de Drumuri vrea un acoperiş peste şosea, peste care să treacă nămolul, însă Apele Române refuză această soluţie. Kilometrul 81 al Drumului Naţional 10, Buzău - Braşov, este cel mai vulnerabil punct al infrastructurii rutiere a judeţului.

DN 10 este considerat un drum cu o importanţă strategică deosebită, fiind legătura rutieră cea mai scurtă între Transilvania şi porturile din Galaţi şi Constanţa. În ciuda importanţei sale, drumul are o mare problemă. În timpul inundaţiilor din 2005, s- au produs scurgeri de noroi, de pe versanţi, pe şosea, într-un punct aflat chiar în apropierea Barajului Siriu.


„Deasupra şoselei, în munte, toată apa de pe versanţi a băltit într-o scobitură uriaşă şi a format o pungă uriaşă de noroi. De atunci, de fiecare dată când plouă, se scurge noroi pe drum şi blochează circulaţia"
, ne-a declarat primarul din Siriu, Corneliu Dumitrescu.


Tot în 2005, Ministerul Transporturilor a decis să construiască un dig din beton, înalt de patru metri, care să protejeze carosabilul de mâlul scurs din munte, pe o porţiune de aproximativ 200 de metri. După numai câteva luni de la finalizare, însă, parapetul s-a dovedit ineficient, tone de mâl trecând peste el după prima ploaie mai puternică.


De atunci, nu a fost an în care să nu apară blocaje la kilometrul 81, fie din cauza mâlului, fie a stâncilor prăvălite pe carosabil. Specialiştii Companiei de Autostrăzi şi Drumuri au optat între timp pentru o nouă soluţie, încă în stadiu de proiect, care să rezolve pentru totdeauna problema scurgerilor de aluviuni pe DN 10.


„Ştiu că este un proiect în dezbatere la Companie însă nu pot spune decât că este vorba despre ridicarea unui acoperiş, a unei copertine, peste care să treacă tot mâlul de pe versant. În timp, aici s-ar forma un tunel prin care se va circula normal"
, ne-a declarat Leon Velicu, şef secţia Drumuri Naţionale Buzău.


Soluţia celor de la Drumuri are însă contestatari dotaţi cu argumente solide. „Scurgerea noroiului în apă ar duce în timp la înaintarea malului şi colmatarea lacului de acumulare chiar în amonte de baraj. Noi le propunem soluţia excavării zonei din munte unde se formează acel mâl", ne-a declarat Adriana Petcu, directorul Apelor Române Buzău - Ialomiţa.


Peste 700 de metri cubi de mâl au acoperit DN 10, la Siriu, chiar la începutul acestei săptămâni, utilaje de la secţia de Drumuri lucrând şi acum la înlăturarea noroiului care ajunge pe şosea.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite