Buzău: 16 primării sunt pe lista neagră a celor care nu primesc bani de la Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit prefectului, două oraşe şi 14 comune sunt în imposibilitatea de a primi finanţări pentru intervenţia în zonele afectate de calamităţi sau continuarea lucrărilor unor proiecte locale. Noua formă a codului fiscal interzice alocarea de bani din fondul de rezervă comunelor care au încheiat anul 2010 cu datorii mai mari decât cele din 2009.

Aceste 16 primării au încheiat anul fiscal 2010 cu restanţe care valorează 6,5 milioane lei, de cinci ori mai mult decât la finele lui 2009. „La această dată avem 16 unităţi administrativ teritoriale care nu se încadrează la obţinerea de sume din bugetul de stat atât din fondul de rezervă, cât şi cel de urgenţă, pentru că nu întrunesc condiţiile impuse de Codul Fiscal modificat, respectiv că datoriile pe care le aveau la sfârşitul lui 2010 erau mai mari decât cele din decembrie 2009. Este vorba despre diferite restanţe la constructori sau furnizori de servicii, acumulate din cauză că gradul de colectare probabil a fost mai jos iar cheltuielile au crescut”, a declarat prefectul Paul Beganu.

Potrivit datelor furnizate de Instituţia Prefectului, comuna Colţi figura la sfârşitul lui 2010 cu peste un milion de lei plăţi restante. Culmea, aceasta este şi primăria cu cele mai mari nevoi, fiind lovită recent de o alunecare de teren ce acoperă drumul judeţean dintre Pătârlagele şi Colţi. Legal, primăria nu poate beneficia deocamdată de ajutorul statului pentru consolidarea drumului.

„Trebuie să se descurce cu ce au la bugetul local sau există posibilitatea reeşalonării datoriilor. Trebuie să se întâlnească cu agenţii şi să negocieze această reeşalonare”, spune prefectul.

Sunt şi primării care nu îşi recunosc statutul de datornice şi spun că datele prefecturii nu sunt actualizate, aşa cum este cazul administraţiei din Pietroasele, care figurează cu 18.000 de lei, plăţi restante. „Noi aveam la sfârşitul anului de achitat facturi curente, pe decembrie, de 17.000 de lei, care între timp au fost plătite. Este o greşeală care sper că nu mă va încurca, deoarece am nevoie de bani pentru studiul de fezabilitate la gaze, am proiect pentru canalizare, pentru drumuri, şi cu mi-ar trebui 2,5 miliarde lei, nu 900 de milioane cât am la buget acum”, a declarat Cornel Enache, primarul din Pietroasele.

Pe lista neagră a localităţilor care nu îndeplinesc condiţiile alocării de sume din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului se află oraşele Nehoiu, cu 586.000 lei şi Pogoanele, cu 159.000 de lei şi comunele: Brădeanu, Căneşti, Calvini, C.A. Rosetti, Cătina. Chilii, Cislău, Costeşti, Colţi, Ghergheasa, Glodeanu Siliştea, Măgura, Merei, Pietroasele, Unguriu şi Valea Râmnicului. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite