Buzău: Rivalităţi pentru hotarul dintre Bisoca şi Jitia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul din Bisoca, cel care a bătut actualul hotar cu localitatea vrânceană Jitia, spune că rivalitatea celor două comunităţi este veche. Dragomir Buturugă, primar la Bisoca între 1967 şi 1989, povesteşte că a fost la un pas chiar să se bată cu un angajat al primăriei vecine, Neculai Noapteş, cel care avea să devină primar peste ani.

Şi pe vremea lui Ceauşescu, oamenii aveau simţul proprietăţii extrem de dezvoltat.

Erau în stare să se omoare pentru pământ. Este şi cazul locuitorilor din comunele Bisoca şi Jitia, care au adus scandalul lor, aparent fără miză, până în zilele noastre.

„Foarte obraznici, jitienii ăştia. Întrebaţi-l pe Noapteş, care acum vrea mănăstirea la el, dacă îşi mai aduce aminte de Buturugă!".

Cu acest mesaj şi-a făcut apariţia în redacţia noastră un bătrânel, foarte supărat, cu un ziar Adevărul de Seară în mână, pe a cărui primă pagină era articolul despre negocierile dintre Bisoca, de Buzău şi Jitia, de Vrancea, în privinţa terenului ocupat de mănăstirea Poiana Mărului.

Luptă fără miză

S-a recomandat, respectuos, după care şi-a motivat vizita.

„E sunt Dragomir Buturugă, am 80 de ani şi am fost primar 22 de ani în Bisoca, între 1967 şi până la Revoluţie. Nu pot să dorm după ce am citit că cei din Vrancea vor mănăstirea pe teritoriul lor. Eu m-am luptat în 1985 să trasez actualul hotar, după mai multe procese câştigate. Neculai Noapteş era secretarul primăriei Jitia pe vremuri, s-a stabilit hotarul de faţă cu el şi cu directorii de la cadastru din Buzău şi Vrancea şi aşa a rămas", spune fostul primar din Bisoca.

image

Neculai Noapteş

Din vremea lui Ceauşescu

„În 1985, la penultima înfăţişare, Noapteş a vrut să o bată pe contabila mea, Stela Albu, când a fost trimisă de cei de la cadastru să intre pe teritoriul jitienilor ca să ţină capătul ruletei. Am intervenit şi eu, şi şeful din Buzău de la Cadastru, Popa Hurmuz, care l-a potolit după ce l-a ameninţat cu amendă de zece milioane lei. Apoi, după ce am bătut hotarul de beton, în pădure, jitienii s-au dus noaptea cu un TAF şi l-au smuls ca să îl mute", povesteşte Dragomir Buturugă, fostul primar din Bisoca.

Actualul primar, Gheorghe Beşliu, confirmă că au fost şicane din partea vecinilor până prin 1990.

„Are dreptate ce spune domnul Buturugă. Până la Revoluţie a fost o ambiguitate totală în ceea ce priveşte apartenenţa mănăstirii. Destul de des mutau hotarul, până în 1990", spune Gheorghe Beşliu.

Autorităţile din Jitia au început luna trecută negocieri cu autorităţile din Bisoca, pentru dobândirea mănăstirii Poiana Mărului. Deja, două runde de discuţii s-au finalizat fără nicio concluzie.

Ne-a arătat pe o copie veche a unei hărţi şi mai vechi bucata de pământ pentru care se luptă cele două judeţe, Buzău şi Vrancea.

„Până în 1984, când am deschis litigiul, apărea la primăria lor mănăstirea. Nu erau mulţumite deloc măicuţele. O dată, o stareţă, Lucica Sofronie, a venit la mine, a ciocănit la uşă şi puţin jenată mi-a zis că are nevoie de nişte ajutoare de la primărie, dar că cei de la Jitia nu le dau. Le-am ajutat eu. Jitienii le făceau mizerie chiar în faţa mănăstirii. Ei organizau o sărbătoare chiar lângă gard şi lăsau numai gunoaie în urmă", povesteşte Buturugă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite