Portret/ Andreea Biţescu, artista dedicată renaşterii artizanatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Că pictura şi arta decorativă pot merge mînă în mînă şi că fiecare dintre ele se pot completa până aproape de perfecţiune, o demonstrează cu prisosinţă şi povestea elevei Andreea Biţescu care a făcut pact cu stilul Art Nouveau

Cu talentul şlefuit de profesorii de la Liceul de Artă, Andreea îşi propune să aibă o contribuţie semnificativă la renasterea tradiţiile populare. Pe lângă desen şi pictură mai are şi alte pasiuni care îi dau dreptul să viseze că într-o bună zi creaţiile sale ar putea ajunge în vizorul pasionaţilor de artă populară şi chiar a caselor de modă.


Andreea a păşit pe drumul dificil şi plin de neprevăzut al artelor frumoase înarmată doar cu talent şi o ambiţie ieşită din comun. Până acum a reuşit să participe la câteva zeci de concursuri şcolare şi extraşcolare unde a obţinut rezultate remarcabile.


"Am participat în ultimii ani la câteva zeci de concursuri de ecodesign unde am obţinut rezultate notabile. Anul acesta voi participa la Olimpiada naţională de artă decorativă unde sper să obţin rezultate la fel de bune", spune Andreea Biţescu


Talentul la desen şi modelaje al Andreei i-a fost remarcat de către familie încă din copilărie şi tot de atunci eleva buzoiană spune că a pornit o luptă continuă pentru perfecţionare.


"Părinţii şi-au dat seama că am un simţ artistic deosebit încă de la şase ani, când am început să pictez. Acest lucru a fost confirmat mai târziu şi de profesorii din şcoala generală. Apropiaţii m-au încurajat să fac ceea ce îmi place. Am ales să desenez şi să pictez pentru ca apoi să-mi folosesc aceste cunoştiinţe pentru a-mi împlini visul, ca la un moment dat să pot devein cunoscută" povesteşte Andreea.


Plină de modestie, Andreea se consideră un artist foarte mic deocamdată, care încearcă să dea viaţă chiar şi deşeurilor, lucrurilor inutile cu care civilizaţia ne sufocă.
"Am reuşit să creez mai multe modele din materiale reciclabile care au fost foarte apreciate la concursurile unde am participat. Aceste materiale am reuşit să le folosesc la imprimeuri, ţesătorie clasică şi chiar am realizat păpuşi de teatru şi jucării pentru copii" mai spune Andreea.


Micuţa artistă crede că toată activitatea sa depinde de profesorul de artă plastică şi decorativă din cadrul liceului, care a încurajat-o întotdeauna.
"Pornesc cu o idee, după care o dezvolt, fără să ştiu dinainte dacă va avea un succes imediat. Oricum, sunt convinsă că direcţia pe care mi-o dă doamna profesoară Georgeta Clihor mă va ajuta să îmi găseasc o linie proprie. Pictez şi dau formă materialelor textile de mulţi ani şi îmi doresc foarte mult să devin un artist recunoscut pe plan naţional", mai spune Andreea.


Ce valoare are desenul în activitatea de croire a modelelor?
Pentru a realiza un model textil trebuie să ai cunoştiinţe avansate de desen. Apoi trebuie să studiezi şi alte discipline cum ar fi anatomia artistică sau colometria. Trebuie să ştii bine detalii despre culorile primare cum şi cu cine se combină.


Ce înseamnă arta decorativă şi artizanatul pentru tine?

Să le tratezi ca arta adevărată în care nu trebuie să apari ca un simplu imitator. Sunt obsedată să caut acea sclipire care să dea viaţă materialului. Cred că arta decorativă se apropie de sculptură şi de pictură şi simt că este pe cale de dispariţie la Buzău pentru că sunt tot mai puţini artişti.

Ce-i place
Îmi place foarte mult să corespondez cu artişti şi cu scriitori. Îmi place să fiu originală, să experimentez, să învăţ, să am în fiecare zi noi provocări din domeniul artei. Îmi plac documentarele despre artă şi în general emisiunile culturale.


Ce nu-i place
Nu-mi place minciuna şi nici oamenii prefăcuţi aşa cum cred că nimănui nu-i place.Nu-mi place incapacitatea indivizilor de a-şi asuma anumite răspunderi. Nu-mi plac oamenii superficiali şi lipsiţi de modestie.

Profil
Născută: 24.08.1993, la Buzău
Ocupaţie: Elevă în clasa a 11-a la Liceul de Artă
Familie: un frate

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite