Pensionarii se calcă în picioare pentru dovada de asigurat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de buzoieni, majoritatea pensionari, se îmbulzesc zilnic la sediul Casei de Sănătate de pe strada Crizantemelor, în speranţa că îşi vor putea obţine adeverinţele care să le ateste medicilor de familie faptul că sunt asiguraţi.

Legea spune că pensionarii şi asistaţii sociali care mai au şi alte venituri în afara pensiei trebuie să facă dovada ca şi-au achitat dările către Casa naţională de Asigurări de Sănătate. Aşa se face că oamenii au ajuns să nu-şi mai găsescă liniştea de când au aflat că şi-ar putea pierde calitatea de asiguraţi dacă nu îşi vor depune documentele la timp.

„Morţi, copţi trebuie să stăm la rând. Vin de la 90 de kilometri de Buzău, de la Nehoiu. Eu sunt o femeie bolnavă de diabet de 22 de ani şi oricând pot să fac o criză din cauza stresului. Tremurăm şi ne pierdem timpul pe-aici", se plânge Dragomir Eugenia. de 60 de ani.

Bătrânii sunt revoltaţi că sunt ţinuţi la uşă cu orele şi că cel mai rău este că nu reuşesc să aducă toate actele într-o singură zi, pentru că nu li se explică clar de ce au nevoie.

Mai mult decât atât, oamenii puşi pe drumuri de hăţişul legislativ acuză firma de pază, care asigură protecţia instituţiei, că face exces de zel şi îi îmbrânceşte fără niciun fel de scrupule pe scări.

„Am ajuns să fim trataţi ca nişte animale. Stăteam la rând şi a ieşit body guard-ul de serviciu de la caldură şi ne-a îmbrâncit că nu respectăm rândul. Eu am căzut pe scări după ce m-a împins şi m-am lovit cu capul de ciment. Cât să mai suportăm o asemenea mojicie?", se plânge Stănica Neagu, de 66 de ani.

Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate din Buzău dă din umeri şi spune că angajaţii sunt depăşiţi de situaţie din cauza numărului mare de solicitări venite mai ales din partea şomerilor şi pensionarilor.

„Se repetă situaţia din primele trei luni ale anului 2009. Încă de-atunci le-am interzis doctorilor să mai elibereze orice act medical sau orice reţetă fără această adeverinţă . Acte care le-am eliberat pensionarilor au expirat, pentru că sunt valabile doi ani. Acum pensionarii au revenit şi de-asta ne confruntăm cu această aglomeraţie", a declarat purtatorul de cuvânt al instituţiei, medicul Nina Mihai.

Deşi există un sistem integrat al bazelor de date despre veniturile pensionarilor care ar putea evita aglomeraţia, responsabilii CJAS spun că deocamdată medici au nevoie de hârtii.

„Este adevărat că noi putem consulta baza de date a Fiscului sau a Casei de Pensii dar medicii nu pot accesa aceste informaţii. De aceea oamenii au încă nevoie de hârtii de la noi" a mai spus Nina Mihai.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite