NEPĂSARE: Autorităţile nu dau doi bani pe şcoala rămasă fără acoperiş după un incendiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o lună de la incendiul care a cuprins acoperişul şcolii vechi din Gălbinaşi, nimeni nu a mai mişcat un deget pentru reparaţia clădirii. Primarul spune că niciun for judeţean nu-i ajută şi că e nevoit să suprasolicite şoferul şi maşina şcolară, dublând numărul de curse, pentru a-i duce pe copii la şcoli din alte sate ale comunei.

Şcoala Gălbinaşi se confruntă cu o criză a spaţiilor după incendiul de la sfârşitul lunii decembrie 2010, care a distrus acoperişul corpului vechi al instituţiei de învăţământ.

De atunci, două clase primare şi alte două de gimnaziu, însumând aproximativ 50 de elevi, funcţionează în şcolile din alte sate ale comunei, Tăbărăşti şi Bentu, aflate la cel puţin cinci kilometri distanţă de centrul comunei.

Între timp, corpul de clădire rămas fără o parte din acoperiş zace inutil, alături de aripa recent modernizată a şcolii, dar neîncăpătoare pentru toţi elevii din satul Gălbinaşi. Primarul spune că a mers de mai multe ori la autorităţile judeţului pentru a cere fonduri de reparaţii, însă de fiecare dată s-a întors aşa cum a plecat.

"De trei ori am fost la Inspectoratul Şcolar să le spun că nu am spaţiu suficient pentru copiii din Gălbinaşi şi de fiecare dată mi-au zis doar că o să înştiinţeze ministerul. Răspunsuri evazive am primit şi de la Consiliul Judeţean", spune Pavel Mihail, primarul din Gălbinaşi.

Vechiul corp al şcolii a fost închis iar copiii care învăţau aici sunt duşi cu microbuzul şcolar la unităţi de învăţământ din satele vecine, Tăbărăşti şi Bentu.

"Microbuzul şcolar face continuu curse, de la şase dimineaţa, până la ora 19, între Gălbinaşi şi aceste sate, pentru a-i transporta pe copii. S-a dublat numărul de curse pe zi şi automat a crescut mult consumul de carburant", a adăugat primarul din Gălbinaşi.

Potrivit acestuia, maşina de transport şcolar parcurge zilnic 200 de kilometri, de două ori mai mult decât înainte, generând un consum de 30 de litri de motorină şi un cost de aproximativ 150 de lei zilnic.
Astfel, în prima lună, Primăria a plătit cu aproape 1500 de lei în plus ca să asigure transportul copiilor din Gălbinaşi, în satele Bentu şi Tăbărăşti.

Inspectoratul Şcolar, în criză de soluţii

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar, căruia primarul i s-a adresat în mai multe rânduri cu cereri de finanţare, ridică din umeri, a neputinţă. "Le trebuie cam 500 de milioane de lei pentru aceste reparaţii, dar noi nu avem fonduri pentru aşa ceva, ci Consiliul Judeţean . Oricum, ar trebui să fie mulţumit domnul primar că are maşină pentru copii, fiindcă nu toate comunele au", a declarat Florina Stoian, inspectorul şef al Inspectoratului Şcolar Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite