VIDEO/FOTO Celebrul vin de Pietroasele a intrat la apă în 2010! Producţia a scăzut cu 75%!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viticultorii buzoieni spun că tămâioasa a dat cea cea mai proastă recoltă din 1990 încoace. Podgorenii de la Dealu Mare anunţă că trebuie să ne aşteptăm la o criză a vinurilor aromate, începând din iarnă.

„Tămâioasa de Pietroasele" este considerat de oenologi drept cel mai aromat vin din România. Însă în ciuda aprecierilor specialiştilor, anul acesta celebrul vin buzoian pare să fi intrat la apă: producţia este cu 75 la sută mai mică decât de obicei. Practic, este cea mai proastă recoltă din ultimii 20 de ani.

Calităţi deosebite

După câte spun specialiştii, de „vină" pentru calităţile vinului de Pietroasele sunt mai mulţi factori, dintre care amintim poziţia geografică şi componenţa solului, care favorizează supracoacerea strugurilor.

Abia m-am întors de la Bistriţa, unde am degustat o tămâioasă din zona aceea şi m-am convins că diferă foarte mult. Solul dă gustul vinului. Dealurile noastre de curbură văd soarele de dimineaţa şi până la apus iar calcarul din sol, înfierbântat în timpul zilei, degajă căldură şi noaptea. Secretul e să ţii strugurele pe butuc cât mai mult pentru că atunci ies boabele mai dulci şi mai aromate", spune Sergiu Buculei, viticultor din Pietroasele.

Ion Copaci este unul dintre producători buzoieni de vin, participanţi la Festivalul Tămâioasei  Foto: Iulian Bunilă.

Priceperea viticultorilor din localităţile răsfirate pe dealurile Carpaţilor de Curbură, Merei, Pietroasele, Breaza, Săhăteni, este un alt argument cu care sătenii se laudă când vine vorba despre tămâioasa lor.

„Eu am venit în tinereţe aici şi am învăţat multe lucruri despre viticultură. În toate curţile exista linul din lemn unde proprietarul viei, fetele acestuia, călcau strugurii cu picioarele şi de acolo duceau mustul printr-un furtun până în cramă, unde erau butoaiele. Acum sunt storcătoare mecanice, pompe din metal care te ajută mult dar strică un pic şi gustul pentru că zdrobesc prea mult", povesteşte Aurelia Buculei, din Pietroasele

.

image


De la mit la realitatea tristă

În jurul tezaurului viticol de la Pietroasele, care este de multe secole sursa de trai a localnicilor, s-au creat chiar şi legende.

„Din bătrâni am auzit că înainte, sătenii care se strângeau la culesul viei puneau fecioarele, fetele nemăritate, să danseze în linul de lemn, pentru ca primul must să fie pur. E un obicei care acum a dispărut, din păcate", spune Matei Drăgan, localnic din Pietroasele.

Povestea frumoasă a „Tămâioasei de Pietroasele" are însă şi o latură realistă, chiar pesimistă, atât în viziunea viticultorilor cât şi a consumatorilor fideli ai acestui sortiment. Absolut toţi producătorii de vinuri aromate din regiune spun că anul acesta au cea mai mică producţie de Tămâioasă din ultimele două decenii şi că vinul e puţin.

Ion Copaci este unul dintre producători buzoieni de vin, participanţi la Festivalul Tămâioasei  Foto: Iulian Bunilă.

„La o mare parte din plantaţii, în timpul iernii, au îngheţat ochii de rodire. După aceea, din cauza ploilor din vară, strugurii au fost afectaţi de mană. Cantitatea de vin este la un sfert faţă de normal. O să ne ajungă cam până la Paşte, pentru că mai avem din anii trecuţi", spune Ion Copaci, proprietarul cramei Copaci din Izvorul Dulce.

Ion Copaci este unul dintre producători buzoieni de vin, participanţi la Festivalul Tămâioasei  Foto: Iulian Bunilă.
Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite