Medicii de familie sunt obligaţi să lucreze noaptea, dar nu au unde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou proiect de lege al Ministerului Sănătăţii prevede ca medicii de familie să asigure permanenţa, însă nu în cabinetele lor, ci în alte locaţii. Însă, în Buzău nu există niciun spaţiu dedicat unui centru de permanenţă

Proiectul Ministerului propune participarea obligatorie a medicilor de familie la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă, în afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale.

Astfel pacienţii care vor avea nevoie de îngrijiri ar trebui să găsească un medic de familie şi în intervalul orar 15.00- 08.00, dar şi în zilele libere. Numai că acest lucru pare aproape irealizabil în ochii medicilor de familie.

„Ca să se poată asigura permanenţa va trebui să constituim o asociaţie de medici, e nevoie de şapte persoane ca să asigurăm patru gărzi pe lună, dar asta înseamnă ca niciunul să nu îşi ia concediu. Totodată trebuie să ne pună la dispoziţie alte spaţii în care să acordăm consultaţii, mai avem nevoie şi de asistente care pentru orele lucrate în week-end trebuie plătite dublu sau trebuie să primească zile libere", ne-a explicat Angela Mazdrag, preşedinta Patronatului Medicilor de Familie din Buzău.

Marea problemă este că, în prezent, în judeţul Buzău nu funcţionează un centru de permanenţă, cauza fiind chiar lipsa unui spaţiu adecvat.

„Nu există spaţii disponibile gata să capteze astfel de actvităţi. Va trebui să stabilim împreună cu reprezentanţii consiliilor locale punctele în care vor funcţiona centrele de permanenţă", ne-a declarat Venera Acsinte, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Buzău.

Pentru fiecare oră de permanenţă un medic de familie va fi remunerat cu suma de 15 lei, iar un asistent cu 10 lei.
Însă, cadrele medicale consideră că nici măcar aceste sume nu îi vor convinge pe medici să se angajeze în sistemul sanitar.

„Este un proiect necesar pentru populaţie, dar imposibil de realizat pentru că nu sunt medici dispuşi să se mai angajeze. Din contră, acest lucru va duce chiar la noi plecări ale colegilor noştri în străinătate", ne-a spus Valeriu Bistriceanu, preşedinetele Colegiului Medicilor din Buzău.

Singurii care se arată mulţumiţi de propunerea

Ministerului Sănătăţii se arată pacienţii, nu de puţine ori puşi în situaţia de a merge la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului pentru o consultaţie sau să aştepte câteva zile.
„Ar fi bine să ştim că e un cabinet deschis şi sâmbătă sau duminica ca să nu mai ajung la spital pentru o problemă nu foarte gravă. Dar mi s-a întâmplat să aştept până lunea când a venit medicul la cabinet , atunci când m-am simţit rău", zice Cornel Pătraşcu, un buzoian de 56 de ani.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite