Buzău: Spitalele au fost aprovizionate de Ministerul Sănătăţii cu medicamente care expiră peste câteva zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii a trimis Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Buzău, la sfârşitul lunii trecute, un număr de 2.850 de cutii de Tamiflu, dintre care 802 mai aveau termen de valabilitate doar patru săptămâni. Tamiflu este medicamentul destinat, potrivit prospectului, tratării şi prevenirii gripei.

La rândul ei, Direcţia de Sănătate Publică a distribuit cutiile în pericol să expire la secţiile de contagioase din municipiile Buzău şi Râmnicu Sărat.

Vor expira în depozit

Cum numărul persoanelor internate pe cele două secţii care au necesitat tratament cu Tamiflu a fost relativ mic, cutiile zac neutilizate în farmaciile spitalelor. Medicii specialişti susţin că nu le vor putea folosi pe toate până la expirare şi dozele nefolosite vor fi distruse.

"Am primit 500 de cutii şi nu am folosit până acum decât 40. Nu cred că vom folosi mai mult de o sută. S-au primit multe doze pentru că anul trecut se credea că o să fie o explozie de astfel de cazuri", spune medicul Elena Damian, şefa Secţiei de boli contagioase Buzău.

"Cele 460 de cutii câte mai sunt la spitalul de Contagioase şi cele 299, la Râmnicu Sărat, expiră pe 28 februarie iar ce rămâne neutilizat urmează a fi distrus", declară Mihaela Voineagu, purtător de cuvânt la DSP Buzău.

În judeţul Buzău în 2010, când a fost epidemie de gripă cu virus AH1N1, s-au folosit doar 300 de cutii de Tamiflu, care conţin câte zece capsule şi care costă, în farmacii, 71 de lei. Cutiile care sunt însă în farmaciile secţiilor de contagioase se distribuie gratuit, numai în spitale.

La DSP mai sunt pe stoc alte peste 2.000 de cutii valabile până în luna iulie. În judeţul Buzău au fost înregistrate în acest an doar trei cazuri de gripă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite