Bugetul unei comune buzoiene a fost secătuit de o maşină de gunoi scumpă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuna Valea Râmnicului nu mai poate accesa proiecte europene şi nici programele sociale. Edilul comunei spune că nici până astăzi statul nu şi-a achitat obligaţiile de plată pentru achitarea unui utilaj, iar creditorii au fost nevoiţi să-i execute silit în instanţă.

Primăriile din mai multe comune buzoiene au pierdut procesele cu firmele la care au datorii şi sunt la mila creditorilor şi a executorilor judecătoreşti.
Cu o situaţie aparte se confruntă însă primăria comunei Valea Râmnicului, care aşteaptă din anul 2008 returnarea sumei de 360 de mii de lei care reprezintă partea partea de cofinanţare ce trebuia virată de stat prin Ministerul Finanţelor în cadrul unui proiect accesat pe fonduri Phare.


Pentru a intra în randul localităţilor conectate la civilizaţie, mai marii comunei şi-au dorit în urmă cu trei ani să achiziţioneze o maşină de gunoi pentru salubrizarea zonei.


Bucuria de a fi declaraţi eligibili în acest proiect a pălit însă în decursul lunilor care au urmat după organizarea licitaţiei.
Ghinionul a făcut ca nici în ziua de azi banii promişi în cadrul acestui proiect să nu intre în visteria localităţii.
Primarul comunei se plânge că nu a primit nici până acum vreo motivaţie pentru întârzierea plăţilor.


"În decursul anilor am tot depus rapoarte şi memorii la prefectură şi minister dar degeaba. Ultimul memoriu l-am trimis la Guvern în luna martie, dar nu am primit nici de aici vreo precizare", mai spune Ion Sandu, primarul din Valea Râmnicului.

Din acest motiv, fondul de rezervă al localităţii destinat dezvoltării a fost secătuit în urma plăţilor pentru achitarea utilajului .
„Toată suma de bani pentru confinanţare a trebuit să o dăm la firma care ne-a livrat maşina. Ne-au dat în judecată, au câştigat şi ne-au pus sechestru pe conturi. Acum nu mai avem cofinanţare pentru proiectele depuse la Ministerul Dezvoltării cu afaltarea unor străzi, canalizare, staţie de epurare şi refacerea unui cămin cultural. De asemenea nu mai putem lucra la extinderea reţelei de apă şi gaze", a mai spus primarul Ion Sandu.


Reprezentanţii Prefecturii Buzău recunosc situaţia creată şi spun că mai multe comune se confruntă cu probleme legate de deconturi în proiectele de finanţare.
„Vom vedea în perioada următoare poate reuşim să obţinem o echilibrare de buget şi ceva sume pentru rezolvarea acestei probleme. Mai sunt încă patru cinci comune care mai au probleme pe astfel de proiecte de investiţiii pe care sperăm sa le rezolvăm în scurt timp", a declarat prefectul Paul Beganu.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite