Bucur Chiriac i-a fost ghid lui Henry Coandă în muzeele Moscovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diplomat de carieră, Bucur Chiriac a avut privilegiul să cunoscă marile personalităţi ale culturii şi ştiinţei româneşti din anii 60-70. S-a împrietenit cu Zaharia Stancu, iar lui Henry Coandă i-a fost ghid prin muzeele Moscovei în vremea în care era ataşat cultural la Ambasada României din capitala Rusiei.

El însuşi, om de cultură, Bucur Chiriac aflat acum la vârsta senectuţii a acumulat o vastă experienţă pe care a simţit nevoia să o împărtăşească şi altora. Aşezat în faţa unei maşini de scris, veche de 40 de ani, fostul diplomat a scris şi mai scrie şi acum despre oamenii pe care i-a cunoscut şi locurile prin care a trecut. După absolvirea Facultăţii de Filologie a primit repartiţie în Ministerul de Exeterne, iar între anii 1964 şi 1970 a fost ataşat cultural la Moscova. Deşi în acea perioadă relaţiile economice ale României cu URSS începuseră să se deterioreze, relaţiile dintre oamenii de cultură şi de ştiinţă dintre cele dăuă ţări erau foarte strânse. Artiştii, scriitorii şi savanţii români făceau frecvent vizite în capitala sovietică unde erau întâmpinaţi de Bucur Chiriac.


Prieten cu Zaharia Stancu


„Pe Henry Coandă l-am cunoscut la Moscova, venise la congresul internaţional al oamenilor de ştiinţă. Eu am fost delegat de ambasador să îl însoţesc, să îi arăt diferite obiective turistice şi culturale. Era un tip foarte omenos şi m-am apropiat foarte repede de el. Îi plăcea să vadă muzee, cimitire vechi” îşi aminteşte Bucur Chiriac. Nu la fel de repede s-a apropiat de Zaharia Stancu pe care l-a cunoscut tot la Moscova. Scriitorul a fost iniţial foarte rezervat, însă după ce a ajuns să îl cunoască suficient de bine pe ataşatul cultural, i-a devenit bun prieten.

A donat o mare parte a colecţiei personale

Bucur Chiriac este un colecţionar împătimit. Are o colecţie de pictură contemporană românească ce cuprinde lucrări de Ciucurencu, Sabin Bălaşa, Constantin Piliuţă. Primite în dar sau cumpărate, lucrările din colecţia lui Bucur Chiriac pot fi văzute de toţi concitadinii săi îndrăgostiţi de artă. „N-am crezut niciodată că voi strânge atât de multe lucrări de artă. După ce am revenit în Buzău, oraşul copilăriei mele, am donat Muzeului Judeţean peste 300 de lucrări de pictură, sculptură, grafică” spune Bucur Chiriac. S-a despărţit şi de o mare parte din cărţile sale cu valoare sentimentală, cărţi cu dedicaţie din partea autorilor, scriitori iluştri. Aproximativ 600 de lucrări se găsesc acum pe rafturile Bibliotecii Judeţene, ori în bibliotecile unor şcoli. În semn de recunoştinţă  pentru donaţiile făcute a fost declarat „Cetăţean de onoare al Buzăului” şi „Omul anului” în 1997.  

Întrebări şi răspunsuri:


Când aţi început să cunoaşteţi personalităţi?


Am avut marea şansă să cunosc personalităţile de vârf  ale României. După armată am urmat Facultatea de Filologie din Bucureşti unde i-am avut ca profesori pe corifeii criticii literare româneşti: Călinescu, Vianu, Zoe Dumitrescu Buşulenga.

Cum aţi ajuns să lucraţi în Ministerul de Externe?


După terminarea facultăţii am fost angajat direct în Ministerul de Externe. Eram la o vârstă mai înaintată decât colegii mei şi aveam o altă experienţă de viaţă. În acea perioadă recrutau intelectuali. În anii 80 Ceauşescu a considerat că munca de ataşat cultural o poate face oricine şi a numit activişti de partid în posturi, iar pe noi ne-a îndepărtat.
 
Ce-i place:


Marea mea pasiune a fost să călătoresc. Am văzut multe ţări, marile muzee ale lumii. Îmi place foarte mult să citesc. Am citit literatura română de la un capăt la altul. Arghezi şi Bacovia au fost preferaţii mei. Mi-a plăcut apropierea de oamenii de cultură.

Ce nu-i place:

Nu îmi place tehnica modernă. Nu am reuşit să mă adaptez la computer, nici măcar de maşinile electrice de scris. Eu am scris toate cele 18 cărţi ale mele la o maşină veche, clasică. Nu-mi place pescuitul. Nu îmi place fotbalul, nu îşi amintesc să fi fost vreodată pe un stadion. 

Profil:


Născut: 1 mai 1932, Buzău
Ocupaţia: pensionar
Studii: Facultatea de Filologie, Universitatea Bucureşti
Stare civilă: căsătorit
 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite